”Ikäihmisten palkkaamisesta Merosella on myös kokemusta. Maanantaina hän palkkasi juuri 6O-luvulla syntyneen töihin vastaanottoon.” (Keski-Uusimaa 10.5.2011)
Vanhempiin työntekijöihin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä puhutaan paljon. Yleisesti ollaan sitä mieltä, että yli 55-vuotias on työelämän persona non grata. Hänet potkitaan yt-neuvotteluissa ensimmäisenä pihalle tai vähintäänkin hänelle tarjotaan irtisanoutumispakettia.
Itse asiassa ikäsyrjintää voi kohdata minkä ikäisenä tahansa, eniten kuitenkin vanhana ja nuorena. Tilastokeskuksen vuoden 2013 työolotutkimuksen mukaan vajaa 9 prosenttia palkansaajista on havainnut työpaikallaan ikäsyrjintää, joka kohdistuu ikääntyneisiin, mutta lähes yhtä moni on havainnut iän perusteella syrjintää, joka kohdistuu nuoriin. Syrjityksi tulemisen syyt vain ovat erilaisia elämän eri vaiheissa.
Nuoret kokevat tytöttelyä ja pojittelua sekä osaamisen vähättelyä. Työnhaussa heidät ohittaa työntekijä, jolla on työkokemusta ja iän tuomaa vastuuntuntoa.
Varsinkin nainen on lähes aina väärän ikäinen. Nuorena hän saattaa jäädä äitiyslomalle tai hoitovapaalle. Ja ei kai kukaan palkkaa vaihdevuosi-ikäistä naista kremppoineen?
Pari viikkoa sitten työoikeuden professori Seppo Koskinen sanoi Aamu-TV:n haastattelussa, että naisen paras työikä on 35–37 vuotta. Tämä ei ollut Koskisen oma mielipide, vaan hän viittasi siihen, että tuossa iässä naiset ovat varmimmin töissä tai saavat uuden työpaikan. Melko lyhyeltä uraputki kuulostaa.
Koskinen myös arveli, että ikäsyrjintä lisääntyy roimasti eläkeiän alarajan korottamisen jälkeen, kun työelämään tulee aikaisempaa vanhempia, jopa lähes 70-vuotiaita. Työpaikoilla ei tiedetä, miten näin iäkkäitä pitäisi kohdella.
Milloin työntekijä sitten on oikean ikäinen töihin?
Jos ihmiseltä itseltään kysytään, hän yleensä kokee olevansa parhaassa iässä. HR-asiantuntijoiden mukaan kuitenkin 30–40 vuotta on paras työikä. Heidän mukaansa työntekijä sitä ennen on liian kokematon ja sen jälkeen niin kokenut, ettei jaksa enää yrittää. Kokemus ei siis aina ole hyvästä. Harva pomo uskaltaa palkata itseään kokeneemman.
Ihanneikä on sidoksissa myös tehtävään ja työrooliin. Johtajalle ikä harvemmin on rasite, johto- ja esimiestehtäviin palkataankin usein vanhempia työntekijöitä, jopa niin sanotusti ikääntyviä eli 45–50-vuotiaita. Nuoruus sen sijaan on valttia aloilla, joissa arvostetaan tuoretta osaamista. Näin on usein media- ja pelialalla.
Voisitko sinä esimiehenä kuvitella palkkaavasi äitisi ikäisen naisen tai isäsi ikäisen miehen?
Minna AnttonenInsinööriliiton alueasiamies