Insinööri-lehti

Luottamuksen hinta

Kaikella on hintansa, sanotaan. Paitsi ihmishengellä ja luottamuksella, niillä ei ole hintaa. Henkensä tai luottamuksensa jos menettää, sitä ei rahalla saa takaisin. Vaikka näin väitetään, eivät sitä kaikki meinaa uskoa. Ei uskonut Walt Disneykään, kun antoi pakastaa itsensä lääketieteellistä ylösnousemustaan varten. Ei ole vielä inkarnoitunut, ei.

Ei uskonut suuren konepajayhtiönkään johto, kun koetti ostaa luottamushenkilöitä ulos firmasta yt-neuvotteluiden yhteydessä. Eikä tämä ällistyttävä tarjous ollut voimassa muille kuin henkilöstön edustajille. Tarjouksia tehtiin suullisesti ja kahden kesken. Ei jää jälkiä. Tarjoukset olivat siinä mielessä jopa hiukan loukkaavia, että sellainen olisi saattanut jonkun kohdalla olla epäedullisempi kuin normaali irtisanominen irtisanomisaikoineen.

No, tähän eivät tarjouksen saaneet suostuneet. Jonkin ajan ja muutaman lehtijutun jälkeen työnantaja veti tarjouksensa pois.

Firmassa oli vuosikaudet harjoitettu työnantajan ja henkilöstöryhmien välillä yhteistyötä. Eikä siinä ollut luottamuspula esteenä. Tuolla tarjouksella se kyllä synnytettiin. Sitähän tuolla viestitään. Ei sillä palkita.

On toinenkin tapa horjuttaa henkilöstöedustajan asemaa ja rapauttaa luottamusta: estetään henkilön kouluttautuminen edustajaksi. Näin toimitaan, vaikka Teknologiateollisuus ry:llä ja YTN:llä on voimassaoleva sopimus niistä koulutuksista, joihin luottamushenkilö tai työsuojeluvaltuutettu voi osallistua.

Tästä sovitaan vuosittain ja siihen yleensä on sisällytetty luottamusmieskoulutukset ja -seminaarit. Viime aikoina on tullut esille tapauksia, eikä vain teknologiateollisuuden piirissä, joissa työnantaja on kieltäytynyt korvaamasta työaikaa näissä koulutuksissa.

Ei, vaikka kouluttautuminen on molempien edun mukaista. Koulutetun luottamushenkilön kanssa asioiminen on helppoa. Se on huomattavasti selvempää ja siten myös nopeampaa kuin jos toinen osapuoli on tietämätön ja osaamaton. Kun luottamushenkilö on hyvin koulutettu ja osaa asiansa, joka asiasta ei tarvitse ottaa yhteyttä liittoon.

Kun tällaisia ilmiöitä alkaa esiintyä – toivon mukaan ei sentään yleistyä – korostuu ammattiyhdistysten merkitys luottamushenkilöiden ja muiden henkilöstöedustajien tukena. Ilman taitavia edustajiaan osa ylemmistä toimihenkilöistä on melko suojattomassa asemassa.

Ja lopuksi tähänkin löytyy jotakin lohtua, kun oikein miettii. Elopin Stefalla on asiat vielä huonommin. Vielä ei ole ratkennut, millä sopimuksella ja hinnalla Elop pääsee vaimostaan eroon. Rouvan käsiveskaan saattaa solahtaa suomalaisen insinöörin sadan vuoden tienestit. Ei käy kateeksi, ukkoa.

Hannu Takala
Uuden Insinööriliiton asiamies