Insinööri-lehti

Epävarmuus ja etätyö koettelevat jaksamista

Viime päivinä olen lukenut useita artikkeleja jaksamisesta, hyvinvoinnista sekä etätöiden tekemisestä. Vaikka kuinka lukisit kirjoituksia, totuus on, että neuvot on vietävä käytäntöön omassa elämässä, jotta saadaan aikaan haluttuja lopputuloksia.

Kaikilla meillä on tahtotila voida hyvin, myös ja erityisesti näinä vaikeina aikoina. Välillä ihan puistattaa ajatus tästä kaikesta, miten jaksan, miten voin, mikä auttaa juuri minua puhumattakaan siitä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Lukeudun henkilöihin, jotka tällä hetkellä toimittavat valmentajan, muonittajan, varhaiskasvattajan sekä opettajan rooleja, toki unohtamatta äitiyttä. Helpotusta toisi käyttää eri rooleihin määrättyjä hattuja, jotta lapsetkin tietäisivät, kuka milloinkin puhuu, esittää ja esittelee asioita.

Tee suunnitelma, mitä tavoittelet.

Silloin, kun on haasteita, pysähdy miettimään, mikä on hyvin juuri nyt. Ota kolme askelta taaksepäin ja mieti, mitä sanoisit ystävälle, kollegalle tai perheenjäsenelle juuri siihen hetkeen. Näin opit peilaamaan asioita, joita sanoisit itselle. Sanoja, joita tarvitset jaksaaksesi. Sanoja, jotka auttavat jaksamaan ja juuri niitä sanoja, joiden avulla saat taas hymyn huulillesi ja pääset eteenpäin.

Välillä meidän on mentävä kauas, jotta näkee lähelle.  Pysähdy siis miettimään, mitä sinä haluat juuri nyt. Ota kynä ja paperia ja luonnostele, tee suunnitelma, mitä tavoittelet. Käy ajatuksella läpi asiat, joita olet jo tehnyt ja mitä ne ovat sinulle antaneet. Pohdi myös asioita, joita tulisi tehdä seuraavaksi.

Sinä itse määrittelet tahdin, suunnan ja teot, joita lähdet tavoittelemaan. Kaikilla meillä on taitoja, joita jo osaamme. Varmasti on vielä jotain, jota vielä oppia ja ottaa haltuun. Minusta lohdullisinta on, että olemme kaikki tässä tilanteessa yhdessä. Voimme päättää harmitella, voimme olla surullisia, voimme etsiä positiivisia puolia tästä kaikesta, tai sitten voimme vain pysähtyä kuuntelemaan, mitä ympärillä tapahtuu.

Muutos näyttäytyy kaikille eri tavalla. Joillakin se näyttäytyy liikunnan lisääntymisenä tai nukkumisena, joillakin osaamisen kehittämisenä, itsensä tutkiskeluna tai kouluttautumisena. Tärkeintä on päästä asioiden päälle, löytää ilon ja onnellisuuden siemeniä välillä niin haastavassakin tilanteessa.

Sinä, jos kuka, pystyt siihen. Minä luotan siihen, mutta mikä tärkeintä, sinun tulee luottaa siihen myös itse. Kun näet asiat mahdollisena, niin vain taivas on rajana. Voimia sinulle, minulle ja meille kaikille.

Veera Udd
Insinööriliiton uravalmentaja