Insinööri-lehti

Applen uusi puhelin, halleluja!

Eilen koitti vuoden kenties hurmoksellisin teknologia-alan tilaisuus eli Applen tuotejulkistuspäivä. Näissä tilaisuuksissa kaikki on hienoa ja edistyksellistä. Apple tekee kaikki yleensä omalla, parhaalla tavallaan.

Tällä kertaa omppuyhtiö julkisti Iphone 15 -puhelimen. Siihen on ilmestynyt usb-c-liitäntä, joka on ollut käytössä monen kilpailijan laitteessa jo vuosia. Tulevaisuudessa Applen puhelinta voi ladata vaikka Samsungin laturilla.

Eilistä päivää voi tuulettaa myös täällä Euroopassa, vaikka meillä ei ole täällä omia appleja tai samsungeja. Tuotejulkistus nimittäin osoittaa, että oman unionimme päätöksillä on vaikutusta globaaleihin jättiläisiin.

Unioni nimittäin päätti, että kaikissa Euroopassa myytävissä pienissä ja keskisuurissa laitteissa, kuten matkapuhelimissa, on oltava usb-c-latausportti vuoden 2024 loppuun mennessä. Koska Apple ei tarjoa Eurooppaan rajattua mallia, EU sai käytännössä standardoitua latausliitännät kaikkialla maailmassa.

Apple menettää lisensointitulot, mutta dollarit kertyvät adaptereilla.

Sädekehää himmentää silti moni seikka. EU alkoi valmistella laturistandardia jo vuonna 2009. Pitkään on vierähtänyt siinä, että lainsäädäntö on ehditty tehdä ja panna täytäntöön. Yritys tai autoritäärisesti johdettu valtio tekisi tällaisen käänteen yli kymmenen vuoden sijaan ehkä vuodessa.

Latausliittimen malli on tärkeä sekä kuluttajalle että luonnolle. Kuluttajan elämästä tulee helpompaa, kun ei tarvitse kantaa erikseen esimerkiksi Applen puhelinten vanhaa lightning- ja muiden laitteiden tarvitsemaa usb-c-johtoa vaan taskuun riittää yksi johto. Luonto puolestaan kiittää, kun luonnonvaroja tarvitaan entistä vähemmän elektronisten laitteiden valmistamiseen ja jätettä syntyy niukemmin.

Applen osakkeenomistajat voivat silti nauraa partaansa, pitkään. Koska vanhat lisälaitteet toimivat vielä vuosia, kauppoihin ilmestyy muun muassa uusia usb-c–lightning-sovittimia ja johtoa ostetaan johdon perään.

Applella on myös mielenkiintoinen kaksoisrooli laturistandardin syntymisessä. Yhtiö on julkisesti vastustanut usb-c-liitäntäpakkoa, mutta se on itse ollut mukana komiteassa, joka aikoinaan kehitti usb-standardin. Apple menettää tulevaisuudessa lightning-liitännästään saamansa lisensointitulot, mutta eivätköhän dollarit kerry kassaan uusilla adaptereilla. Kyllä kuluttaja ja luonto kiittävät.

Eurooppalaisen lainsäädännön soisi pysyvän ajassa mukana ja petraamaan nopeuttaan. Voitto johtostandardissa kestää niin kauan kuin laitteissa on johtoja.

Seuraava muutos on langattoman latauksen yleistyminen. Toki langatonta latausta varten tarvitaan omat lankansa. Ei laturin ja ladattavan laitteen – vaan langattoman laturin ja pistorasian väliin.

Janne Luotola
Insinööriliiton tiedottaja