Monet tuntevat Carcassonnen lautapelinä, mutta pelissä mittelöidään ahkerasti myös verkossa Board Game Arenassa. Pelissä rakennetaan kaupunkeja, teitä ja luostareita sekä korjataan satoa pelloilta. Areenalla on järjestetty useiden vuosien ajan myös klassikkopelin maailmanmestaruuskisoja.
Tänä keväänä 36 maan joukossa oli mukana ensi kertaa Suomen maajoukkue.
– Keräsin 10 pelaajan joukkueen Carcassonnen Suomen mestaruuskisoissa pärjänneissä sekä aktiivisesti BGA:ssa peliä pelanneista, Otto Ikonen kertoo.
Joukkue jäi lohkoon
Suomi mitteli lohkossa, jossa olivat lisäksi Hong Kong, Portugali, Taiwan, Valko-Venäjä ja Yhdysvallat. Joka pelissä Suomea edusti viiden pelaajan joukkue, ja kukin otteli kahdesta voitosta yhtä vastustajatiimin pelaajaa vastaan.
– Ensimmäisellä yrityksellä tilillemme tuli vain tappioita, mutta seuraavan vuoden kisoissa olemme varmasti vahvempia.
Carcassonnessa, kuten monessa muussa lautapelissä, valtikka on Aasiassa. Japanilla maailmanmestaruuksia on kolme ja Kiinalla yksi. Vuoden 2024 voittaja ratkeaa kesän aikana.
Pelissä saa pisteitä rakentamalla, mutta kilpatasolla voittoa varten tärkeintä on vastustajan häiritseminen. Pelissä pärjääminen edellyttää tarkkavaisuutta ja halua edistyä.
Ikonen on ykkössijalla
Yksilöpeleissä Ikonen on yksi maailman parhaista ja BGA:n pisterankingissa hän on pysynyt pitkään ykkösenä aliaksellaan Nallerheim.
– Carcassonne on intohimoni, ja tavoitteenani on tehdä pelistä isompi asia myös täällä Suomessa.
Maailmalla pelin harrastajia riittää, ja yhteisö on tiivis.
– Olen saanut ystäviä ympäri maailmaa. Verkkopelin lisäksi peliä pelataan myös perinteisenä lautapeliversiona, ja matkaan yksilö-MM-kisoihin jälleen kesällä.
Insinööriliiton tilaisuuksiin ahkerasti osallistunut Ikonen on valmistumassa pelialan tradenomiksi syksyllä 2024.
– Opinnoissani yksi harjoitustyö liittyi Carcassonnen tietokantaohjelmointiin. Minulla on myös peliin keskittyvä Youtube-kanava. Haaveenani on, että tulevassa työssäni tämä lautapeli voisi jotenkin näkyä.
Teksti: Mikko Sormunen
Kuvat: Mikko Sormunen ja Mika Parkkari
Juttu on julkaistu myös englanniksi Insinööriliiton sivuilla.