Insinööri-lehti koulutus

Vierailu valmentaa ammattikorkeakouluun

Päivän mittainen vierailu kertoo alasta ennen kuin opiskelupaikka pitää valita.

Toisen vuoden opiskelija Lotta Klasila Iin lukiosta tutustui Oulun ammattikorkeakouluun automaatiotekniikan opetukseen.

– Netistä ei saa kaikkea tietoa. On hyvä, että pääsee tutustumaan alaan etukäteen, jotta tietää, mitä odottaa koulusta. Mieluummin käytännön näkemystä kuin Powerpoint-esityksiä luokassa, Klasila sanoo.

Lukiolainen haluaa, että luokkainfoihin tuotaisiin laitteita, joita ammattikorkeakouluissa tai alan työpaikoilla käytetään. Laitteiden ansiosta esitelmät jäisivät paremmin mieleen.

Päivän aikana lukiolaiset tutustuivat Feston MPS-laitteen toimintaan. Laitteisto sisältää viisi moduulia, joista jokaisella on eri tehtävä ja joista jokainen yksikkö kykenee toimimaan itsenäisesti. Laitteiston tarkoitus on demonstroida käsittelyaseman toimintaa pienemmässä mittakaavassa.

– Informaation lisäys eri aloista auttaisi hahmottamaan paremmin, mihin lukiolaiset haluavat valmistumisen jälkeen. Monellekaan ei ole selvää, mitä ammattikorkeakoulussa opiskelu tarkoittaa tai minkälaista on työskennellä alalla. Opiskelijalta odotetaan silti, että hän pystyy heti valikoimaan alan, jossa työskentelee loppuelämänsä.

Insinöörejä työskentelee monilla aloilla erilaisissa työtehtävissä. Olisi helppoa lisätä toisen asteen opiskelijoiden tietoisuutta aloista tekemällä vastaavia vaihtovierailuja. Tämä vaatii Insinööriopiskelijaliiton paikallisyhdistyksiltä nykyistä enemmän tiedotusta ja aikaa.

Teksti ja kuvat: Anni Pirttimaa, Insinööriopiskelijaliiton hallituksen jäsen