Evergreen toivotti insinöörit tervetulleiksi.
Kasvatustelineet toimivat automaattisesti.
Kasvatusjärjestelmää kaupataan maailmalle.
Sisätiloissa voi kasvattaa vaikka mansikoita.
Insinööri-lehti

Tamperelaiskeksintö tuottaa mansikoita läpi talven

Evergreen Farm -yhtiö kehittää pystysuoraa viljelyjärjestelmää, jolla voi kasvattaa hyötykasveja päällekkäin sisätiloissa. Hiljattain perustettu Trengineers-verkosto tutustui tamperelaiseen innovaatioon eilisiltana.

Tampereen Hiedanrannassa Kuivaamon kupeessa sijaitseva yritys aikoo mullistaa ruoantuotannon koko maailmassa. Esimerkiksi marjoja ei tarvitse kasvattaa enää ulkona sään armoilla laajalla alueella, vaan viljely onnistuu useassa kerroksessa vaikkapa varastossa tai ravintolan keittiössä.

Pyöreät kasvatustelineet ravitsevat ja kasvatuslamput valaisevat taimia koneoppimisen avulla optimaalisella tavalla, mikä tekee kasvattamisesta tehokasta.

– Se on suunniteltu niin, että robotit hoitavat marjojen poiminnan, yrityksessä vieraillut energiatekniikan insinööri Ville Lahti ihaili.

Lahti huomautti, että viljelytelineiden ylimmät kasvit saivat enemmän kasteluvettä kuin alimmat taimet ja olivat siten alempia vihreämpiä. Toiminnassa oleva järjestelmä on vasta prototyyppi.

Retki Evergreeniin oli tamperelaisten nuorten insinöörien Trengineers-verkoston ensimmäinen yritysvierailu. Siihen osallistui 22 ihmistä. Lahti oli tyytyväinen, että lähti mukaan.

– Jos olisi esitelty tavallista yritystoimintaa, en olisi lähtenyt, mutta tässä luodaan uutta teknologiaa.

Trengineers-verkosto toimii Facebook-ryhmänä, ja siihen kuuluu tällä hetkellä yli 200 jäsentä. Heidän joukossaan on insinöörejä, insinööriopiskelijoita, diplomi-insinöörejä ja teekkareita.

Yhteistyö eri koulutustaustaisten kanssa on tiivistynyt muun muassa Tampere 3 -korkeakouluyhteisön kautta. Lahti itse on tästä hyvä esimerkki, sillä hän opiskelee Tampereen teknillisessä yliopistossa elinkaaren hallintaa ja opettaa osa-aikaisesti tuotekehitystä.

Trengineers-verkosto muodostui tänä vuonna, kun Tampereen Insinöörien toiminnanjohtaja Sanna Nokelainen kutsui alueen aktiiveja toimistolle keskustelemaan nuorten tekniikan alan osaajien tarpeista.

– Siinä nousi esiin tekniikan alan osaajien yhteisen verkoston rakentaminen, Nokelainen kertoo.

Trengineers-verkosto pyrkii järjestämään yritysvierailuja ja muuta toimintaa kuukausittain.

Teksti: Janne Luotola, Insinööriliitto
Kuvat: Tiina Mikkonen

Klo 14:47 korjattu osallistujamäärä