Huoltohalliin tutustumassa.
Munkkikahvit maistuivat omia varusmiespalvelusaikoja muistellessa.
Se kuuluisa Sotkun munkki.
Insinööri-lehti

Lennosto tarjosi munkkeja, muistoja ja melua

Noin kolmenkymmenen itäsuomalaisen insinöörin vierailu Kuopion kupeessa Siilinjärvellä sijaitsevaan Karjalan Lennostoon alkoi ainoalla oikealla tavalla eli munkkikahveilla.

Lennoston insinöörimajuri Pekka Palomäki tietää, miten onnistunut varuskuntavierailu polkaistaan käyntiin. Itäsuomaisia insinöörejä isännöinyt Palomäki johdatti joukon ensitöikseen sotilaskotiin.

Protokolla osoitti jälleen kerran toimivuutensa. Sotilaskodin eli tutummin ”Sotku” täyttyi iloisesta puheensorinasta. Juttujen perusteella ulkopuolisesta tuntui, että aika oli kullannut muistot, kun osallistujat muistelivat omia varusmiesaikojaan.

Lennoston merkitys kasvaa

Kun maukkaat munkit olivat kadonneet parempiin suihin ja sokeri pyyhitty suupielistä, insinöörit pääsivät tutustumaan itse alueeseen ja Karjalan Lennoston toimintaan. Lentoteknisenä johtajana toimiva Palomäki kertoi esityksessään niin puolustusvoimauudistuksesta kuin lennoston huoltotoiminnastakin.

Puolustusvoimauudistuksessa Hornet –toiminta keskitetään nykyisestä kolmesta tukikohdasta kahteen. Karjalan Lennosto on sijaintinsa ja tilojensa kunnon perusteella toinen jäljelle jäävistä, joten lennoston merkitys alueella kasvaa jatkossa entisestään.

Tällä hetkellä Karjalan Lennosto on Siilinjärven kunnan toiseksi suurin työnantaja noin 430 hengen henkilökunnalla. Vakituisen väen lisäksi kunnan arkielämää piristävät lennostossa koulutettavaa varusmiehet, joita on vuosittain 150-200.

Vaikuttava elämys

Vieraat pääsivät näkemään pienen siivun kaikkiaan noin neljän hehtaarin kokoisista suojatiloista. Vaikka katselmus ulottui vain pieneen murto-osaan kokonaisuudesta, tekivät kallion sisään louhitut käytävät ja huoltohallit insinööreihin vaikutuksen.

Hornetien vaikutus vieraisiin oli kokonaan oma lukunsa. Huoltohallissa Hornetien ympärillä kävi kuhina ja kova puheensorina, kun osallistujat pääsivät lähemmin tutustumaan hävittäjän sielunelämään. Kysyttävää ja katsottavaa insinööreille todellakin riitti.

Jos oli vierailun aloitus onnistunut, niin oli lopetuskin. Poislähdön hetkillä viereiseltä kiitoradalla nousi ilmaan Hornet-hävittäjä. Täytyy sanoa, että varsin kunnioittavan äänen saa taivaalle nouseva amerikkalaisvalmisteinen hävittäjä aikaan.

Teksti: Marjo Nykänen, Insinööriliitto
Kuvat vierailulta: Esa Tuovinen ja Marjo Nykänen
Kuva Hornet-hävittäjästä: Ilmavoimien kuvapankki, Oskari Tähtinen