Insinööri-lehti

KANSKO juhli viisikymppisiään perhepiirissä

Suomen insinöörijärjestöjen kansallinen komitea KANSKO vietti marraskuun 9. päivänä viisikymmenvuotisjuhliaan perhepiirissä. KANSKO perustettiin maaliskuussa 1960 katto-organisaatioksi, jota kautta UIL, TEK, DIFF ja TFIF liittyivät eurooppalaisen kattojärjestön FEANIn jäseniksi, koska FEANIn sääntöjen mukaan jokaisesta jäsenmaasta saattoi olla vain yksi jäsen. Lämminhenkinen tilaisuus keräsi vajaat kolmekymmentä entistä ja nykyistä Kanskolaista yhteen muistelemaan menneitä vuosikymmeniä.

Keskustelua pohjusti mukavasti Riikka-Maria Illmanin alustus Kanskon taival 1960-2010. KANSKO on tilannut häneltä historiikin, johon kootaan haastattelujen perusteella koottuja tarinoita siitä toiminnasta, jossa Kanskolaiset ovat vuosien mittaan olleet mukana. KANSKOa on vuosien varrella käytetty kanavana tehtäessä suomalaista insinöörikoulutusta tunnetuksi eri puolilla maailmaa ja onpa sitä kautta yritetty edistää myös ulkovaltojen poliittisia tarkoitusperiä, joskin huonolla menestyksellä Kanskolaisten toppuutellessa hurjimpia ideoita, joita heille esitettiin.

Nykypäivän työ KANSKOn ja FEANIn piirissä on parhaiten tunnettua euroinsinööri-nimikkeiden kautta sekä FEANIn ylläpitämästä rekisteristä, johon on koottu kaikki järjestön 31 jäsenmaan tekniikan alan korkeakoulut ja niissä tarjolla olevat insinööritutkintoon johtavat koulutusohjelmat. Rekisteriä päivitetään koko ajan ja sen kriteerejä käytetään hyväksi myös suomalaisen insinöörikoulutuksen kehittämisessä. Kanskon nykyisenä puheenjohtajana toimii UIL:n Hannu Saarikangas ja pääsihteerinä TEK:n Sari Taukojärvi.

 

Teksti: Hannu Saarikangas, Insinööriliitto
Kuvat: Helena Hagberg