Kalle Kiili kertoo työkaluista työn kehittämiseen.
Osallistujat tekivät tehtäviä.
Insinööri-lehti

Insinööriliiton lean-koulutuksen suosio kestää

Lean Six Sigma on yksi suosituimmista Insinööriliiton jäsenkoulutuksista.

Torstain Tampereen keltaisen vyön koulutuksessa liiton kenttä- ja kehityspäällikkö Kalle Kiili jakoi jo tuhannen Lean Six Sigma -sertifikaatin.

YAMK-insinööri Kiili on järjestänyt Insinööriliiton jäsenille lean-koulutusta eri puolilla Suomea jo lähes 50 kertaa. Hänellä on sertifioitu Lean Six Sigma Black Belt, joka antaa hyvät valmiudet kouluttajana toimimiseen.

Lean-koulutuksella on Insinööriliiton jäsenten keskuudessa ilmiselvästi kysyntää. Vaikka torstain tilaisuus oli jo seitsemäs vastaava tilaisuus Tampereella viiden vuoden aikana, se oli jälleen loppuunmyyty.

Lean Six Sigma on liiketoiminnan ja prosessinhallinnan menetelmä, joka yhdistää Lean-ajattelun ja Six Sigma -työkalut.

– Keltaisen vyön koulutus on ensimmäinen askel kohti syvempää osaamista, ja se tarjoaa osallistujille perustiedot ja taidot prosessien parantamiseen omissa työyhteisöissään, Kiili kertoo.

Käytännönläheisiä työkaluja omaan työhön

Keltaisen vyön koulutuksessa käydään läpi muun muassa Lean Six Sigma -menetelmän periaatteita, DMAIC-kehitysprojektimallia, työkaluja ja tekniikoita, kuten prosessien kartoitusta ja kehittämistä, ongelmanratkaisua ja tehokkuuden parantamista.

Kiilin mukaan koulutus tarjoaa osallistujille käytännönläheisiä työkaluja, joita he voivat soveltaa omassa työssään.

– Koulutuksen painopiste on jatkuvassa parantamisessa ja asiakaslähtöisyydessä, mikä tekee siitä arvokkaan lisän insinöörien osaamiseen, Kiili sanoo.

Koulutukset ovat saaneet erittäin positiivista palautetta osallistujilta. Monet ovat kiittäneet käytännönläheistä lähestymistapaa ja koulutuksen konkreettisia esimerkkejä, jotka auttavat ymmärtämään teorian soveltamista käytännössä.

Jatkoa luvassa

Kiilin mukaan koulutuksen laatuun vaikuttaa paljon se, miten paikalla olevat asiantuntijat jakavat kokemuksiaan ja oppejaan keskenään. Edellisen koulutuksen onnistuminen ei kuitenkaan takaa seuraavalla kerralla uutta onnistumista.

– On ollut ilo nähdä, kuinka innostuneita ja motivoituneita osallistujat ovat olleet. He ovat ymmärtäneet, että Lean Six Sigma ei ole vain teoriaa, vaan käytännön työkalu, joka auttaa parantamaan omaa ja organisaation toimintaa, hän sanoo.

Koska kysyntää on, Insinööriliiton lean-jäsenkoulutukset jatkuvat myös tulevaisuudessa. Kiili ei usko kysynnän hiipuvan jatkossakaan, sillä prosessien parantaminen ja työn tuottavuuden lisääminen ovat alati ajankohtaisia teemoja insinöörien ja muiden tekniikan alan ammattilaisten työpaikoilla.

– Meillä on suunnitteilla useita, uusia koulutuksia ensi vuodelle, ja pyrimme jatkuvasti parantamaan ja kehittämään myös koulutusten sisältöä vastaamaan jäsenistön tarpeita, hän sanoo.

Teksti: Jari Rauhamäki
Kuva: Kalle Kiili