Jussi Haavisto kaipaa politiikkaan enemmän maalaisjärkeä ja käytännönläheisyyttä.
Insinööri-lehti politiikka

Yrittämisen ja työllistämisen erikoismies Kangasalta

Jussi Haaviston mukaan maailma ja politiikka eivät tule koskaan valmiiksi, mutta asioita voi muuttaa ja edistää.

Yrittäjä Jussi Haavisto pyörittää Kangasalla keskisuurta maanrakennusalan yritystä. Isän perustama Maarakennus T. Haavisto Oy on karvan verran Haavistoa vanhempi: yritys vietti 50-vuotisjuhlapäivää helmikuun alussa Tampere-talossa.

Politiikassa Haavisto on ollut mukana parisenkymmentä vuotta, ensin Tampereella, sen jälkeen Kangasalla, missä on menossa kolmas kausi valtuutettuna. Huhtikuun eduskuntavaaleissa on uusi haaste edessä, kun hän pyrkii ensimmäistä kertaa eduskuntaan kokoomuksen ehdokaslistalta.

–En ole aikaisemmin ehdokkaaksi päässyt. Ei täällä ehdokkaaksi niin vaan mennä, Haavisto myhäilee.

Selvät sävelet

Jussi Haavisto on tuttu hahmo myös Insinööriliiton tilaisuuksissa. Valmistumisen jälkeen hän oli muun muassa Tampereen Insinöörien puheenjohtajana ja pitkään alueyhdistyksen hallituksessa. Politiikassa häntä kiehtoo asioiden kuntoon laittaminen.

– Jos totta puhutaan, eihän maailma koskaan valmiiksi tule. Mutta asioita voi aina muuttaa, Haavisto sanoo.

Haavisto osoittautuu helpoksi haastateltavaksi. Puhe soljuu huumoria sopivasti viljellen, politiikkaan liittyvät mielipiteet ovat harkittuja ja punnittuja. Haavistoa kuunnellessa syntyy kuva käytännönläheisestä politiikan pellepelottomasta.

–Minulla on kuule ylivertaiset kokemukset työllistämisestä, hän sanoo.

Lauseen perään tulee juttua Kangasalan Uusi Osakeyhtiö Kuusi Oy:stä, jolla Haavisto ja hänen vaimonsa lähti nujertamaan kaupungin nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömyyttä. Mukaan omistajiksi on myöhemmin tullut yksityishenkilöitä, yrityksiä ja yhteisöjä.

– Kaupunki piti hanketta niin lupaavana, että osoitti yhden työnsuunnittelija yritykseen työnjohtajaksi. Tulokset ovat kieltämättä olleet hyviä. Resepti on ollut yksinkertainen. Olemme etsineet töitä ja sille tekijöitä, Haavisto sanoo.

Käytännönläheistä politiikkaa

Haaviston kokemuksen mukaan politiikassa ei vuoria siirrellä. Asioita saa eteenpäin yhdessä toimien. Tulevan vaalikauden tavoitteiksi hän asettaa verotuksen muuttamisen kannustavampaan suuntaan, ahkeruudesta palkitsemisen.

Hänen mielestään pk-yrittäjän asiat ovat jokseenkin hyvällä tolalla, samoin keskituloisen palkansaajan.

– Sen sijaan pien- ja mikroyrittäjille maailma on karu paikka. Heitä kohdellaan huonosti, Haavisto sanoo.

Byrokratian ja normien purkajille riittää Haaviston mukaan töitä vielä pitkäksi aikaa. Väitteen tueksi tulee tarinaa työllistämistuista, palkkatuista ja veronumerosta: Haavisto tekee selväksi, että Suomi ei ole näiltäkään osin alkuunkaan valmis.

– Normeja on edelleen yllin kyllin peruttavaksi ja purettavaksi. Olen mielessäni suunnitellut byrokratian purkamista varten omaa maalaisjärki.fi -sivustoa, johon kerätään kaikki turha sääntely. Domain on varattu, mutta sivun sisältö on vielä auki, Haavisto sanoo pilke silmäkulmassa.

Teksti ja kuva: Jari Rauhamäki

Katso muita Insinööriliiton jäsenkunnan eduskuntavaaliehdokkaita