Insinööri-lehti

Vihreätä vai orjatyötä

Kestävä tuotanto ja vihreät työt ovat kasvun edellytys tulevaisuudessa Pohjoismaissa. Näin totesi Pohjoismaiden Teollisuustyöntekijät IN seminaarissaan äskettäin.

Uudet vihreät työt ja tuotteet eivät kuitenkaan yksin ratkaise ongelmia. Perinteisen tuotannon merkitystä ei saa unohtaa, sillä kestävä tulevaisuus perustuu kestävälle tuotannolle koko maailmanlaajuisessa tuotantoketjussa.

Ympäristö- ja päästöstandardit vaihtelevat eri maissa paljon ja ovat monissa kehittyvissä maissa huomattavasti alhaisemmat kuin Euroopassa. Vihreiden töiden täytyy sekä perinteisessä että uudessa tuotannossa olla kunnollisia töitä, joihin kuuluu hyvä työympäristö. IN:n mukaan hiilivuodon voi estää vain sitovien maailmanlaajuisten standardien aikaansaaminen kasvihuonepäästöille. Näin estetään myös insinööritöiden, osaamisen ja hyvinvoinnin karkaaminen halpatuotantomaihin.

Ympäristöstandardien lisäksi työelämän pelisäännöissä on eroja. Kunnollisia työoloja toivoisi myös Kiinan ja Intian teollisuuspuistoissa töitään tekeville. Sinne tuotantolaitoksensa pystyttäneet länsimaiset it-alan suuryritykset, myös suomalaiset, kiertävät paitsi veroja myös työelämän lainsäädäntöä. Ne käyttävät säälimättä hyväkseen paikallista kouluttamatonta työvoimaa. Kastiyhteiskunnan alimmalle tasolle kuuluvalla naisella ei ole mitään arvoa, kun voittoja maksimoidaan. Orjatyövoiman henki ei ole kallis.

Kansainvälinen Metallityöväenliitto IMF, johon Uusi Insinööriliittokin kuuluu, vierailee jatkuvasti näissä yrityksissä ja vaatii parannuksia työskentelyoloihin. Suomen ammattijärjestöjen solidaarisuuskeskus SASK kartoittaa parhaillaan teollisuuspuistojen työskentelyolosuhteita. UIL on mukana projektissa. Kun tulokset saadaan myöhemmin tänä vuonna, on aika insinöörienkin toimia.