Insinööri-lehti

Unohda lomalla turha tieto

Kuormittavasta, turhasta informaatiotulvasta voi vapautua lomalla. Tulvaa on torjuttava kuitenkin joka päivä. Stressitöntä elämää ei ole, mutta ihmiset ymmärtävät stressillä yleensä sen kielteisiä tuotoksia eli stressisairauksia.

– Aivomme pystyvät käsittelemään normaalitilanteessa kaiken sen infon, joka sinne tulee, muistuttaa työeläkevakuutusyhtiö Eteran ylilääkäri, professori Juhani Juntunen.

Aivot käskevät elimistöä toimimaan tarkoituksenmukaisesti. Jos informaatiota tulee joko liikaa tai aivot toimivat huonosti esimerkiksi sairauden takia, niin ne eivät pystykään käsittelemään kaikkea. Seurauksena on informaatiokaaos aivoissa.

Riskiryhmässä sairastua infoähkyyn ovat esimerkiksi asiantuntijatehtävissä toimivat. Nykyinen teknologia sallii joka puolelta vyöryvän tietotulvan.

– Yksikään asiantuntija ei selviä ilman googlaamista, jonka kautta tulee myös turhaa informaatiota, Juntunen sanoo.

Turhan informaation torjunta säästää aivoja myös lomaillessa.

– Kesäloma on sitä varten, että ihmisillä on tilaisuus tehdä mitä lystää.

Neljä ohjetta aivojen hyvinvointiin

Juntusen mukaan ihmisen hyvinvointi edellyttää sitä, että jatkuvasti pystyy torjumaan ylenmääräistä stressiä. Hän vinkkaa, että jos noudattaa neurologien laatimia aivojen huolto-ohjeita, niin pärjää.

Ensinnäkin aivoja pitää käyttää: käyttö parantaa niiden toimintaa. Juntunen kehottaa esimerkiksi ratkomaan ristisanoja tai kirjoittamaan runoja, mikä vaatii aktiivisempaa ajattelua eikä liity suoranaisesti työntekoon. Työ sinänsä on hyvää aivojumppaa, kunhan sen ohella on muutakin.

Toisekseen on muistettava aivojen suojaus, sillä aivot ovat erittäin haavoittuvaisia. Riskittömällä elämäntavalla suojataan aivoja mekaanisilta vammoilta. Pyöräilykypärän on pysyttävä päässä ja tuntemattomaan veteen ei hypätä pää edellä.

Kolmas ohje on säästää aivoja kohtuullisilla elämäntavoilla. Tietyt elämäntavat vahingoittavat varmuudella aivoja.

– Minkään tutkimuksen mukaan tupakasta tai huumeista ei ole terveydellisiä hyötyjä, Juntunen huomauttaa.

– Alkoholista tulee kiusallisen paljon nykyaikanakin tutkimuksia, jotka osoittavat sen, että kohtuullinen alkoholin käyttö lisää kognitiivista kapasiteettia.

Sen sijaan alkoholin suurkulutus on aina vahingollista aivoille.

Neljäs huolto-ohje on hoitaa aivoja. Säännöllinen liikunta ja monipuolinen ravinto ovat myös aivojen kannalta hyviä. Aivot tykkäävät myönteisestä asenteestakin.

– Jos minulla olisi valta, niin komentaisin kaikki myönteisiksi. Sillä kertaheitolla työyhteisöongelmatkin ratkeisivat, Juntunen unelmoi.

– Myönteinen työtoveri herättää mielessä aivan eri asioita kuin nipottaja.

Aivoja hoidetaan myös riittävällä levolla ja mieluisilla harrastuksilla. Näihin on aikaa nimenomaan kesälomalla.

Arkena voi rentoutua

Elämä ei jakaudu on/off -tilaan eli lomaan ja työhön. Töissä ollessakin täytyy muistaa se, että ihminen on vain kolmanneksen töissä, kolmanneksen hän on vapaalla ja kolmanneksen hän nukkuu.

– Aivojen kannalta kahden kolmanneksen ajan on hyvä huolehtia aivoistaan ja relata. Töitä ei pidä paiskoa yötä myöten, Juntunen painottaa.

Aivot eivät lakkaa toimimasta unen aikana. Ne toimivat usein aktiivisemmin unen aikana kuin valveilla ollessa. Kun aivoissa on syntynyt lukuisia muistijälkiä, niin unen aikana ne järjestetään tiettyihin hierarkkisiin arkistoihin.

– Moni kokee, että jos jokin asia ei tunnu ratkeavan illalla, niin hyvin nukutun yön jälkeen se on itsestään ratkennut.