Aleksi Jerkku on lähdössä töihin majapaikasta.
Insinööri-lehti

Työmaa paisuu Ruotsin Lapissa

Terästehtaan ja vetylaitoksen rakennustyömaa on jättimäinen, työviikot pitkiä ja tekijöitä haalitaan kaukaa.

Ruotsalainen Stegra rakentaa Bodeniin Ruotsin Lappiin vihreää terästehdasta. Työmaa on niin iso, ettei rakennusyhtiö GRK:n työnjohtaja Aleksi Jerkku ole nähnyt ennen sellaista.

– Kun palaan vapaan jälkeen takaisin, raavin vähän aikaa päätäni, mitä kaikkea poissa ollessani on ehtinyt tapahtua, hän naurahtaa.

Lahtelainen rakennusinsinööri tekee työmaalla töitä 11 päivän syklissä. Työjaksojen aikana työpäivät ovat 12-tuntisia, ja tekijöitä on työmaalla niin paljon, että jo töiden yhteensovittaminen on suuri työ.

GRK:n vastuulla on pohja- ja maarakennustyöt. Sopimuksen arvo on lähes 200 miljoonaa euroa. Yhtiö aloitti maanrakennustöistä, kuten massastabiloinnista eli maaperän vahvistamisesta, ja nyt yhtiö valaa paaluja sekä rakentaa anturoita ja pilareita. Niiden päälle muut urakoitsijat jatkavat rungon tekemistä.

Työmaa alkoi vuonna 2022, ja tehtaan on tarkoitus tuottaa terästä vuonna 2026. Jerkun ensimmäinen komennus kesti 2023 kesään, mutta hänen komennustaan jatkettiin.

– Totesin työkaverini kanssa, että kyllähän me tänne voimme jäädä. Viihdyimme sen verran hyvin.

Maisemat jäävät vähälle

Pohjoista luontoa tulee nähtyä pitkien päivien takia vähän. Työkaverit ovat jonkin verran kelkkailleet ja kalastaneet, mutta Jerkku keskittyy iltaisin lähinnä lepäämään.

– Työmaa on työmaa siinä missä muutkin. En siis ajattele, että se olisi mitenkään eksoottinen.

Vuodenajat näkyvät kuitenkin työssä. Talvi on pitkä, ja roudan aikana tarvitaan sulatusmattoja, telttoja, lämmityslaitteita ja höyrykontteja, jotta rakentaminen on mahdollista.

Kaamokseen Jerkku sanoo tottuvansa viikossa parissa ja nauttivansa niistä muutamasta päivänvalon tunnista, kun päivänvalo kajastaa.

– Kun tulin työmaalle takaisin syyskuussa, ruska oli aivan mahtava. Myös kevät on uskomattoman hienoa aikaa, kun lunta on vielä ja aurinko paistaa pitkään.

Majapaikka on huoneistohotellissa vartin ajomatkan päässä työmaalta.

Yhdentoista vuorokauden syklien välissä Jerkku pääsee käymään kotona Lahdessa lentämällä Luulajasta Tukholman kautta Helsinki-Vantaalle.

Tekijät tulevat monesta maasta

Työmaa on kansainvälinen. Raudoituksia tekevän aliurakoitsijan palveluksessa on paljon puolalaisia ja timpuriyrityksen porukka on pääosin virolaisia. Tilaaja Stegra on globaali yritys, jonka edustajat puhuvat usein englantia.

– Kun ei ole kiire, yritän välillä vähän harjoitella ruotsia heidän kanssaan, Jerkku kertoo.

Valmistuttuaan Stegran tuotantolaitos tuottaa terästä uusiutuvalla sähköllä. Vuoteen 2030 mennessä tuotanto kasvaa viiteen miljoonaan tonniin. Energiasta suuri osa tulee 700 megawatin vetylaitoksesta.

Jerkku on miettinyt, miksi suuri investointi on tullut Ruotsin puolelle. Hänen mielestään Bodenin kunta on tehnyt yritystoiminnan aloittamisesta helppoa.

– Tehdas tulee lähelle rautatietä ja tietä, jotka on parannettu Luulajan satamaan saakka. Tehtaalle tehdään myös oma liittymä tieltä ja rautatieltä.

Työmaalla on vierähtänyt Jerkulla aikaa pian kaksi vuotta, ja muutos näkyy.

– Kun lähdin tänne, paikalla oli pieni parakkikylä, ja nyt se on paisunut kuin pullataikina. Aiempiin väyläpuolen työmaihini verrattuna täällä voi kertoa työntekijämääränkin kymmenellä.

Teksti: Janne Luotola
Kuva: Aleksi Jerkku