Musiikki kantautuu kadulle asti. Kun nousen Pieneltä Robertinkadulta portaita ylös Mowin toimistolle, minua hämmentää. Tulenko diskoon, ravintolaan vai hotelliin?
Helsingissä sijaitseva Mow eli Mothership of Work esitellään co-working hubiksi, mikä tarkoittaa eri yritysten yhteiskäytössä olevaa toimistotilaa. Mowin konseptista vastaava Johanna Närvä-Hakala käyttäisi suomeksi sanayhdistelmää palveltu toimisto, koska tilojen lisäksi Mowin konseptiin kuuluu liuta palveluita.
– Esimerkiksi Tampereen-toimistollamme järjestetään tuolivenyttelyä, koska jäsenet ovat toivoneet sitä ja se on hyvä taukojumpan muoto istumatyöläisille. Sitten on erilaisia tapaamisia ja afterworkit, hän luettelee.
Mow on yksi monesta yrityksestä, jotka vuokraavat yhteisöllistä ja palveltua toimistotilaa Suomessa. Erikokoisia tiloja voi vuokrata joustavasti päivä- tai kuukausihintaan. Jäsenyydestä riippuen asiakas saa oman tai vaihtuvan työpisteen. Mowilla henkilöasiakkaita on muutama sata, ja heitä mahtuu samanaikaisesti toimistolle noin 250.
Koronavirus lisäsi lyhytaikaisia toimistosopimuksia
Työelämän muutos on vauhdittanut toimistohotellien kasvua. Työtä, joka ei ole sidoksissa paikkaan, voi tehdä satunnaisesti missä tahansa nettiyhteyden päässä kannettavalla tietokoneella. Kodin ja toimiston vaihtoehtona on usein kiinteistöyhtiön ylläpitämä toimistohotelli. Sellaiseen voi muuttaa tai pistäytyä osa yrityksen väestä tai vaikka koko henkilöstö.
Kansainvälinen toimitiloja välittävä yhtiö Match Office teki toimitilavuokrauksesta vuosittaisen selvityksen, joka korosti koronaviruspandemian vauhdittamaa muutosta. Sekä perinteisten toimistojen että toimistohotellien käyttöaste heikkeni tänä vuonna. Käyttöasteen vähenemisestä huolimatta lyhytaikaiset sopimukset toimistohotelleissa kasvoivat. Selvitys tehtiin lähes 60 maassa vajaassa 1 500 toimitilassa.
Suomessa toimistohotelleja on lukuisia, ja monet niistä tarjoavat erilaisia yhteisöllisiä palveluita. Match Officen haku löytää pelkästään Helsingistä 24 coworking-tilaa.
Närvä-Hakala kertoo, että Suomeen on syntynyt pieniä toimijoita, ja isoja kansainvälisiä ketjuja on laajentamassa Suomeen. Mowin omistaa kiinteistösijoitusyhtiö Sponda. Toimistohotelli pyrkii erottumaan edukseen palveluillaan ja työyhteisöllään.
– Työnantajat ovat huomanneet, että coworking-palvelut toimivat myös rekrytointivalttina. He tarjoavat palveltua toimistoa houkutuskeinona työntekijöille, kuten muita työsuhde-etuja. Tänne tulee työntekijöitä, joiden oma konttori on kauempana keskustasta tai joiden konttori on toisessa kaupungissa.
Työtila tarjotaan työsuhde-etuna
Koronaviruspandemia ja sen mukanaan tuomat rajoitukset ovat väljentäneet etenkin Mowin Helsingin-toimistoa. Usein yrityksistä tulee paikalle kerrallaan vain muutama työntekijä, jotta turvavälit pystytään pitämään. Monet tulevat paikalle omasta aloitteestaan vuoroittain eri päivinä.
Arvaamaton koronatilanne on myös tuonut toimistolle uusia asiakkaita.
– Vuokrasopimustemme ehdot ovat joustavia pituuksien ja irtisanomisaikojen suhteen. Sitä osataan arvostaa etenkin nyt, Närvä-Hakala sanoo.
Mowin toimisto soveltuu monenlaiseen työhön. Yritykset käyttävät niitä yksin työskentelyyn, sisäisiin palavereihin ja asiakastapaamisiin.
Käyttäjäkunta on laaja. Perinteisesti yhteiskäyttötiloissa on nähty niin sanottuja luovia aloja, mutta yhtä lailla niitä käyttävät myös tekniikan alan ammattilaiset.
– Täällä työskentelee muun muassa koodareita isoine näyttöineen, metsäteknologian yrityksiä, erilaisia startupeja ja konsultteja.
Toimiston ilme eroaa selvästi tavallisesta. Tilojen pinnat ovat keskenään erilaisia, tunnelma on kodikas ja hotellimaisen hämyisä. Yhteisiä virikkeitä, kuten lautapelejä, löytyy hyllystä. Seinillä on maalauksia, graffiteja ja piirroshahmoja. Neuvottelutilat on nimetty Star Wars -elokuvien mukaan.
– Olemme hakeneet inspiroivaa ja rentoa ympäristöä, olohuoneen jatketta. Olemme panostaneet sisustukseen, jotta siitä saa virikkeitä ja inspiraatiota, Närvä-Hakala sanoo.
Teksti ja kuvat: Janne Luotola
9.12. muutettu sitaattia ja Johanna Närvä-Hakalan titteliä