Insinööri-lehti

Teollisuus takaisin jaloilleen

Euroopan teollisuus täytyy saada takaisin jaloilleen, viestittää eurooppalaisten teollisuusliittojen etujärjestö IndustriAll Europe.

– Lyhyesti sanottuna pankkien tukeminen ja kiristyspolitiikka eivät ole tuoneet työpaikkoja. Nyt pitää saada aikaan rytminmuutos eli teollisuus pyörimään. Investoimalla siihen saadaan talouskin kuntoon, summaa Teollisuuden Palkansaajien pääsihteeri Markku Laine.

IndustriAll Europen manifesti on vastikään käännetty suomeksi: Teollisuus takaisin töihin.

Julkinen ja yksityinen raha liikkeelle

Järjestö herättäisi teollisuuden uuteen kukoistukseen satsaamalla kestävään kehitykseen, laadukkaaseen työhön ja teollisuudenalojen modernisointiin. Euroopalla on kaikki mahdollisuudet olla teollisuuden edelläkävijöitä, sillä koulutustaso on korkea ja yhteiskuntamalli tuo vakautta.

– Ongelma on, että kadonneiden työpaikkojen tilalle ei ole tullut uusia. Teollisuuteen tarvitaan satsauksia sekä julkiselta että yksityiseltä sektorilta. Teollisuus pitää nostaa yhdessä, Laine sanoo.

Haikailu kadonneiden työpaikkojen perään tai finanssikriisin moittiminen ei auta. Laine muistuttaa, että Euroopan jäsenmaat osasivat kasvattaa velkaansa jo ennen kriisiäkin. Silloisesta 6 000 miljardista velka on kasvanut 9 000 miljardiin.

Ympäristöosaamisella työpaikkoja

IndustriAll Europen tavoitteet ovat varmasti tuttuja entuudestaan. Laine huomauttaa, että niitä on yritetty ajaa sekä Euroopan unionissa että jäsenmaissa.

– Nyt tavoitteet on koottu yhteen ja yritämme kaudella 2014–2019 saada niitä komission, Euroopan parlamenttiin ja kansallisten parlamenttien käsiteltäviksi.
Ensimmäiseksi vuorossa on Euroopan komission viisivuotinen toimintaohjelma.

Yksi tavoitteista on lisätä kestävän kehityksen infrastruktuurin investointeja kahdella prosentilla seuraavan kymmenen vuoden ajan.

– Ilma, vesi ja ympäristö, siinä on jo kolme haastetta, joilla eurooppalainen teollisuus voi nousta. Suomessakin on lujasti näiden alojen osaamista, Laine pohtii.

Iso linja on vielä hukassa

Teollisuuden Palkansaajat on huolissaan, sillä Suomessakaan kaikki päättäjät eivät ole vielä ymmärtäneet, kuinka isosta rakennemuutoksesta oikein on kyse.

– Meillä elektroniikkateollisuuden ja paperiteollisuuden osuus BKT:sta oli 10 prosenttia vuonna 2008, nyt enää kaksi prosenttia. Tätä ei oikein tajuta. Pitää keksiä uusia työpaikkoja. Teollisuuspoliittisella ohjelmalla olisi kiire, Laine sanoo.

– Ylipäätään tarvitaan iso linja.

Euroopan pitäisi IndustriAll Europen mukaan löysätä kireää rahapolitiikkaa ja elvyttää, jotta talous saataisiin pyörimään ja koulutustaso pidettyä korkeana. Jos koulutukseen syntyy aukkoja, niitä on vaikea paikata jälkeenpäin.

– Suomessakin on kohennettavaa. Huolimatta hyvistä Pisa-tuloksista tasomme teknisessä koulutuksessa ja täydennyskoulutuksessa on liian kaukana kärjestä, Laine lisää.

Lue lisää: IndustriAll Europen teollisuuspoliittinen manifesti ”Teollisuus takaisin töihin”

Teksti: Birgitta Suorsa/ UP