Julkisten rakennusten, toimistojen ja asuintalojen sisäolojen säätäminen tapahtuu usein manuaalisesti talo kerrallaan. Enermix-yhtiön Talotohtori-palvelu automatisoi pilveen talotekniikkaa, kuten lämmitystä ja ilmanvaihtoa.
Enermixin perustaja, kehitysjohtaja Janne Heinonen pitää erikoisena, että digitalisaatio ja standardinmukaiset toimintamallit ovat vielä harvinaisia kiinteistöjen hallinnassa.
– Jos autoteollisuus toimisi niin kuin kiinteistöjen hallinta, jokaista automerkkiä ajettaisiin eri tavalla. Merkkiä vaihtaakseen pitäisi käydä autokoulu uudestaan, Heinonen vertaa.
Heinonen vastaa Talotohtorin kehityksestä. Talotohtori rakentuu scada-teollisuusvalvomojärjestelmän pohjalle. Sillä on perinteisesti valvottu esimerkiksi voimaloiden tai tehtaiden koneita. Järjestelmästä on hyötyä etenkin isoille kiinteistönomistajille, jotka pystyvät hallitsemaan kaikkia rakennuksia yhdellä järjestelmällä.
Älyohjaus optimoi olot
Rakennuksen sisätiloista mitataan useita asioita, kuten lämpötilaa, hiilidioksidin määrää ja paine-eroa ulkoilmaan. Kaikilla niillä on omat tavoitearvonsa ja painoarvonsa, joiden perusteella Talotohtori laskee olosuhdeindeksin.
– Olosuhdeindeksi kertoo, kuinka hyvin olosuhteet ovat pysyneet tavoitealueellaan.
Tiedon perusteella älyohjaus ohjaa kiinteistön lämmitystä ja ilmanvaihtoa niin, että olosuhteet pysyvät tasaisina eikä energiaa käytetä tarpeettomasti.
Sisäilman laadun tavoitearvot tulevat muun muassa Sisäilmayhdistykseltä ja Motivalta. Kiinteistön omistaja voi määrittää omat tavoitteensa.
– Suuret vuokrakiinteistöomistajat jopa kilpailevat siitä, että ne esimerkiksi takaavat vuokralaiselle hyvät olot, kuten tietyn sisälämpötilan.
Kesällä Enermix lanseeraa homeriski-indeksin, jolla voidaan ennakoida esimerkiksi homevaurioita kunnallisissa rakennuksissa. Vauriot tunnistetaan paikoissa, jonne ihmissilmä ei yllä jo ennen kuin ongelma on aistein havaittavissa.
Automaatio vähentää päästöjä
Hallintajärjestelmän avulla kiinteistöjen energiankäyttöä voidaan vähentää, ja samalla pienenevät hiilidioksidipäästöt.
Pelkkä taloautomaatio vähentää jo hieman päästöjä, koska sen avulla voidaan tasoittaa esimerkiksi kaukolämmön kulutushuippuja ja vähentää liikalämmitystä.
Suurempia säästöjä saadaan lisäämällä automaation rinnalle poistoilmalämpöpumppu tai ilmavesilämpöpumppu. Järein ratkaisu on kaukolämmön vaihtaminen kokonaan maalämpöön ja lämpöpumppuihin.
Kaikkiin keinoihin pätee sama kaava: mitä isomman päätösvähennyksen haluaa tehdä, sitä kalliimpi investoinnista tulee. Toisaalta takaisinmaksuaika on useimmiten samaa luokkaa sekä edullisessa että kalliissa remontissa.
– Ison investoinnin kuolettaminen sujuu suhteessa nopeammin, koska myös vuosittainen säästö on pientä remonttia suurempi.
Heinonen varoittaa taloyhtiöitä takertumasta pelkkään takaisinmaksuaikaan, kun mietitään hankkeiden kannattavuutta. Olennaisempia tietoja ovat sijoitetun pääoman tuotto ja elinkaarituotto.
– Mitä isommat säästöt saadaan aikaan, sitä enemmän elinkaarituottoa investoinnista syntyy. Talouslukujen valossa paras investointi on sellainen, josta sijoitetulle pääomalle saa parhaan tuoton.
Ura alkoi Nokialla
Heinonen suoritti tietoliikenneinsinöörin tutkinnon vuonna 1991 Satakunnan ammattikorkeakoulusta ja mba-tutkinnon vuonna 2015 Robert Gordon -yliopistosta. Hän aloitti uransa Nokialla.
– Jo 90-luvun alussa matkapuhelinverkkojen tukiasemat olivat etävalvottuja, ja pidin sitä itsestäänselvyytenä. Kun siirryin kiinteistöpuolelle kymmenen vuotta sitten, huomasin, ettei siellä ollut juuri mitään etäohjattuna.
Heinonen perusti Enermixin vuonna 2009. Talotohtori-palvelua hän alkoi kehittää muutamaa vuotta myöhemmin. Nyt asiakkaana on jo isoja kiinteistönomistajia, kuntia ja valtionhallintoa.
Enermixin liiketoiminta kasvaa asiakaspilottien myötä. Alusta on skaalattavissa lähes rajattomasti. Kymmenhenkinen yritys on ketterä, koska manuaaliset asennustyöt hoitaa yleensä asiakas tai alihankkija. Talotohtori on käytössä toistaiseksi alle tuhannessa kiinteistössä.
– Tämä on niin uutta, että moni toimija vielä ihmettelee, onko tämä totta. Avoimuus ja datan jakaminen on kuitenkin tullut jo jäädäkseen, ja se on meidän järjestelmämme vahvuus.
Avoimen rajapinnan ansiosta järjestelmä toimii eri valmistajien järjestelmien kanssa, ja alustalle voidaan liittää vapaasti kolmannen osapuolen palveluita.
– Olemme havainneet, että laitevalmistajien pilvipalveluihin muiden merkkien liittäminen on usein kallista ja hankalaa. Meille se on triviaalia eikä nosta kustannuksia.
Teksti: Janne Luotola
Kuva: Janne Heinonen