Vuorotteluvapaa lakkautetaan eikä sille ei voi enää jäädä elokuusta 2024 alkaen. Jotta vuorotteluvapaalle vielä pääsee, se täytyy aloittaa ja sopimus vuorotteluvapaasta toimittaa työ- ja elinkeinotoimistolle viimeistään 31. heinäkuuta.
Myös vuorotteluvapaan sijaisen työsopimuksen on täytynyt alkaa heinäkuun loppuun mennessä.
Työssäoloehto pitenee ja palkan suuruus vaikuttaa työssäoloehdon kertymiseen. Ansiopäivärahan saamiseksi vaadittu työhistoria eli työttömyysturvan termein työssäoloehto pitenee.
Syyskuusta alkaen ansiopäivärahan työssäoloehdon pituus kaksinkertaistuu. mikä tarkoittaa, että työhistoriaa vaaditaan puolen vuoden sijaan vuosi.
Ansiopäivärahan ehdot kiristyvät
Ansiopäivärahaa voi jatkossa saada, jos on työttömyyskassan jäsenyysaikana tehnyt töitä vähintään 12 kalenterikuukautta ja ansainnut palkkaa tällöin vähintään 930 euroa kuukaudessa.
Aikaisemmin edellytyksenä on ollut, että työttömyyskassan jäsenyysaikana on tehnyt töitä vähintään 26 sellaista kalenteriviikkoa, jolloin on työskennellyt vähintään 18 tuntia.
Jos viimeinen ansiopäivärahassa hyväksi luettava työviikko päättyy 1. syyskuuta tai aiemmin, on vielä
vanhan lain mukaisen työssäoloehdon piirissä.
Sen sijaan on uuden lain mukaisen työssäoloehdon piirissä, jos on töissä 2. syyskuuta tai sen jälkeen ja siitä maksetaan palkkaa vähintään 465 euroa.
Työttömyysturva porrastetaan
Ansiopäivärahan suuruus pienenee, kun työttömyyden keston pitenee. Tämä tarkoittaa, että työttömyysturva laskee 80 prosentin tasolle alkuperäisestä kahdeksan työttömyysviikon jälkeen ja 75 prosentin tasolle alkuperäisestä 34 työttömyysviikon jälkeen.
Tähän saakka työttömyysturvan taso on ollut samansuuruinen koko ansiosidonnaisen saamisen ajan.
Muutos astuu voimaan siten, että se ei vaikuta jo alkaneeseen päivärahakauteen, vaan käytännössä kun työttömyys alkaa syyskuussa tai myöhemmin.
Työ palkkatuella ei kerrytä ansiopäivärahaa
Tähän asti palkkatuettu työ on kerryttänyt työssäoloehtoa 75 prosentin osuudella, mutta tämä mahdollisuus päättyy. Palkkatukityö ei enää kerrytä työssäoloehtoa, jos työ on alkanut 2. syyskuuta tai sen jälkeen.
Palkkatukityö voi kuitenkin kerryttää työssäoloehtoa silloin, kun palkkatukea on maksettu alentuneesti työkykyisen palkkaamiseen tai yli 60-vuotiaan pitkäaikaistyöttömän työllistämiseksi.
Ikäsidonnaisista poikkeuksista luovutaan
Ikään perustuvista työttömyysturvalain poikkeuksista luovutaan syyskuun alusta. 57 vuotta täyttäneet eivät pääse enää työllistämisvelvoitteen piiriin, joka on aikaisemmin taannut heille työpaikan.
58 vuotta täyttäneen päivärahan taso ei ole enää suojattu. Suoja on vaikuttanut silloin, kun henkilö on ollut pienipalkkaisessa työssä ja jäänyt uudelleen työttömäksi niin, että päivärahan taso on laskettu uudelleen.
60 vuotta täyttäneet eivät voi enää täyttää ansiosidonnaisen työskentelyedellytystä työllistymistä edistävässä palvelussa.
Lue lisää KOKO-kassan sivuilta.
Kuva: Shutterstock