Sappi on siirtynyt tämän vuoden aikana biopolttoaineiden käyttöön omassa energiatuotannossaan. Lohjan Kirkniemessä sijaitsevan paperitehtaan kasvihuonekaasupäästöt laskevat lähes 90 prosenttia entisestä.
Biopolttoaineina on kuorta ja metsähaketta. Siirtymä kivihiilestä on tehty tämän vuoden aikana, ja yritys järjesti eilen uusien vastaanotto-, varastointi- ja käsittelylaitteistojen vihkiäiset.
Teknisesti polttoaineen vaihto on sujunut ongelmitta. Polttolaitos on silti ollut tänä vuonna välillä seisokissa.
– Tänä vuonna on ollut jokunen seisokki, koska kysyntä on ollut välillä vähäistä, kertoi massan ja energian valmistuksen päällikkö Arto Uimi.
Investointi valaa uskoa tulevaan
Tehdas tuottaa energiaa vuonna 2015 valmistuneessa monipolttoainekattilassa. Energian vaihtaminen vaati tehtaalla 16,5 miljoonan euron investoinnit.
Metsäteollisuudessa tehtiin viime vuonna ennätystuloksia, mutta näkymät ovat alaspäin. Paperin kysyntä on laskenut vajaat kymmenen prosenttia vuodessa. Investointi kertoo, että kannattavaan liiketoimintaan uskotaan yhtiössä yhä.
– Tämä on hyvä merkki. Kivihiilen käyttö kielletään vuonna 2030. Jos tätä investointia ei olisi tehty, se olisi ollut signaali alasajosta, luottamusvaltuutettu Maunu Toivari sanoi vihkiäistilaisuudessa.
Henkilöstö koulutettiin uuteen
Henkilöstöä ei investoinnin myötä ole palkattu lisää, vaan olemassa olevia työntekijöitä on koulutettu uusiin polttoaineisiin.
Tehtaan tarvitsema kuori tulee kotimaisesta sahateollisuudesta ja tehtaan omalta kuorimolta. Metsähake tulee enimmäkseen kotimaisilta toimittajilta. Myös tehtaan omat bio- ja kuitulietteet käytetään energiana.
Uusiutuvan energian osuuden kasvattamisen lisäksi Kirkniemessä panostetaan energiatehokkuuden parantamiseen. Tehdas on mukana valtakunnallisessa energiatehokkuussopimuksessa.
Kirkniemen tehdas on maailman suurin päällystettyjä aikakauslehtipapereita tuottava tehdas. Tuotannosta noin 95 prosenttia menee vientiin. Tehdas on Sappi-konsernin ainoa tehdas Suomessa. Konsernin pääkonttori on Johannesburgissa, ja yhtiöllä on tuotantoa Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Etelä-Afrikassa.
Teksti ja kuvat: Janne Luotola