Metsä Groupin valtavan biotuotetehtaan alueella Äänekoskella seisoo pieni koetehdas, jossa testataan Kuura-tekstiilikuidun valmistamista sellusta. Kokeiluvaihe on nyt puolivälissä, ja tuotantomäärää hilataan ylöspäin lähemmäs tonnia päivässä.
Samalla japanilainen kaupan alan yritys Itochu kokeilee tekstiilikuidun kaupallista kiinnostavuutta vaatekaupassa. Itochu esitteli viime keväänä Kuura-kankaasta tehtyjä takkeja Tokion muotiviikoilla viime keväänä. Ne oli suunnitellut japanilainen vaatebrändi The Reracs.
– Bränditalot haluavat uusia kuituja jo nyt, mutta valmista tuotetta ei ole vielä suuressa mittakaavassa tarjolla, Metsä Spring -kehitysyhtiön toimitusjohtaja Niklas von Weymarn sanoo.
Puukuidun ihotuntuma, pesuohjeet ja elinkaari ovat samankaltaiset kuin puuvillalla. Lämpöominaisuuksista ei ole tietoa. Suurin ero materiaalien välillä on se, että puukuitu sitoo puuvillaa enemmän kosteutta.
Päätös tehtaasta odottaa
Koetehdasta suuremmalle kaupallisen mittakaavan puukuitutekstiilitehtaalle on varaukset Kemiin rakennettavan biotuotetehtaan ja Äänekosken biotuotetehtaan tontilla. Kaupallinen tehdas voisi tuottaa noin 50 000 tonnia tekstiiliä vuodessa.
Investointina tehdas olisi satojen miljoonien eurojen luokkaa. Arvio mahdollisesta investoinnista tehdään ensi vuoden lopussa. Siihen vaikuttaa markkinoiden kiinnostus.
– Kuitu on vielä liian kallista, ja siksi tarvitaan isompaa laitosta sen valmistamiseksi. Vielä ei kuitenkaan pystytä varmaksi sanomaan, rakennetaanko sitä, Weymarn sanoo.
Tekstiilikuidun lopullista hintaa yhtiö ei vielä osaa arvioida. Se asettunee lähelle pehmopaperin hintaa, joka on noin pari euroa kilolta. Se on tekstiiliksi arvokas, mutta ekologisesta materiaalista muotitalot lienevät valmiita maksamaan enemmän kuin fossiilisesti tuotetuista materiaaleista.
Markkinat haluavat uutta
Tekstiilimarkkinat kaipaavat kipeästi uusia materiaaleja. Vaateteollisuuden käytetyin kuitu on polyesteri, josta fossiilisena kuituna halutaan ennen pitkää eroon. Se aiheuttaa myös mikromuovipäästöjä, jotka kulkeutuvat lopulta mereen.
Toiseksi yleisin materiaali on puuvilla. Sen osuutta ei voida enää ekologisesti kasvattaa, koska kuitu vaatii runsaasti vettä ja maa-alaa.
– Biotuotteita ei ole niin paljon, että niillä voisi korvata fossiiliset materiaalit. Mutta kun puuvillaa ei voi kasvattaa enempää ja fossiilisia materiaaleja vähennetään, puupohjaiset kuidut saavat suurimman osan kasvusta, Weymarn sanoo.
Puupohjaisia tekstiilikuituja on jo ennestään: viskoosi on vanhin ja yleisin, mutta lisäksi käytetään asetaattia, lyocellia, modalia ja cuproa. Puupohjaisista tekstiilikuiduista vain osa on ekologisesti kestäviä, koska monessa prosessissa käytetään myrkyllisiä kemikaaleja.
Kuura-kuitu sai marraskuussa Canopy Style -arvioinnissa vihreä paita -merkin, mikä osoittaa, että materiaaliin käytetty puu on kestävästi hankittu ja läpinäkyvästi dokumentoitu.
Puupohjaisen tekstiilikuidun kehitys on ollut pitkä prosessi, joka alkoi vuonna 2009. Teollisen valmistusprosessin kehitys alkoi vuonna 2013, ja sitä testattiin Saksassa vuonna 2016. Metsä Springin ja Itochun yhteinen 40 miljoonan euron koetehdas aloitti tuotannon syyskuussa 2020 Äänekoskella, ja sen koekäyttö kestää ensi vuoden loppuun.
Kuuraa kehittävä Metsä Spring perustettiin vuonna 2018. Sillä on nykyään 40 työntekijää. Yhtiö kehittää myös muita uusia puusta saatavia tuotteita.
Teksti: Janne Luotola
Kuvat: The Reracs ja Metsä Group