Insinööri-lehti

Pimeästä työstä valoisaan työhön

Suomalaisilla rakennustyömailla pimeän työn määrä on vähentynyt. Erityisesti uudisrakennustyömailla on purrut maaliskuussa viime vuonna voimaan astunut määräys kaikilta työntekijöiltä vaadittavasta veronumerosta ja merkinnästä veronumerorekisteriin.

Verohallinnon ylläpitämän rakennusalan veronumerorekisterin mukaan noin 97 prosenttia rekisteriin merkityistä henkilöistä maksaa veronsa Suomeen.

Järjestäytyneiden pääurakoitsijoiden työmailla keskimäärin joka viides talonrakentamisen työntekijä Suomessa on ulkomaalainen. Uudellamaalla ulkomaalaisia on kolmannes ja muualla Suomessa kymmenesosa.

Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtajan Tarmo Pipatin mukaan ulkomaisten työntekijöiden työehtoja ja veronmaksua kyetään jatkossa valvomaan entistä tehokkaammin lainsäädäntömuutoksen mahdollistamien keinojen avulla.

Ensi heinäkuussa 1.7.2014 voimaan tuleva laki ilmoitusmenettelystä edellyttää, että aliurakoitsijat ilmoittavat työmaan työntekijätietonsa kuukausittain päätoteuttajalle. Päätoteuttaja on velvollinen pitämään luetteloa kaikista työmaan työntekijöistä ja ilmoittamaan tiedot kuukausittain verottajalle.

Myös yksityishenkilöiden, jotka rakennuttavat rakennuslupaa edellyttävän rakennuksen, on ennen käyttöönottoa ilmoitettava Verohallinnolle maksamansa palkat ja alihankkijoille maksamansa maksut.

Suomen Tilaajavastuu Oy luo parhaillaan keräämis- ja raportointivälineitä, jotka valmistuvat huhti-toukokuussa testauskäyttöä varten. Työmaa-avain ja Työmaarekisteri Veronumero.fi-palvelussa mahdollistavat sekä laskutustietojen että veronumero- ja muiden työntekijätietojen siirtymisen suoraan Verohallinnolle.

Rakennusalan yritysten on nyt vauhdilla siirryttävä sähköiseen laskutukseen sekä sähköiseen kulunseurantaan, jotta tiedot työntekijän työskentelystä työmaalla rekisteröityvät järjestelmään.

EU-komissio kiinnostunut innovaatiosta

Heinäkuussa voimaan astuva pakollinen ilmoitusmenettely kiinnostaa ja ihmetyttää ulkomaita myöten. Suomen Tilaajavastuu Oy:n toimitusjohtajan Lars Ahlbäckin mukaan se on maailman mittakaavassakin ainutlaatuinen ponnistus.

EU-komissio on kiinnostunut suomalaisesta konsensuksen avulla saavutetusta innovaatiosta.

– Komissiolta on haettu hyväksyntää niin kutsutulle social id -projektille, Ahlbäck kertoo.

Tarkoitus on selvittää koko Euroopan rakennusteollisuuden mahdollisuudet ottaa käyttöön samantyyppinen ilmoitusmenettely kuin Suomessa. Suurinpana ongelmana Ahlbäck pitää henkilöiden identifioimista sekä puutteita yritysten y-tunnuksissa.

Teksti: Ilona Mäenpää, Insinööriliitto