Tobias Mehnert puhuu terveellisten valintojen puolesta.
Insinööri tarvitsee lepoa, terveellistä ruokaa ja liikuntaa, Mehnert opastaa.
Tobias Mehnert haluaa kannustaa insinöörejä kuntoilemaan.
Insinööri-lehti

Painonhallintaa insinöörimäisellä tarkkuudella

Tobias Mehnert päätti lähestyä painonhallintaa insinöörimäisellä lähestymistavalla eli suunnittelemalla, kehittämällä ja laskemalla.

Mehnert kertoo kuullensa usein kollegoiltaan, että insinöörin elämäntapa estää onnistuvaa painonhallintaa. Valmistuessaan insinööriksi seitsemän vuotta sitten hän huomasi saman asian itsekin. Vaikka työ oli mielenkiintoista, se kävi myös stressaavaksi ja päivät tahtoivat venyä pitkiksi. Jatkuva istuminen ja työhön liittyvät illalliset sekä kokoustarjoilut alkoivat salakavalasti kerryttää hukkaenergiaa Mehnertin vyötärölle.

– Ennen kuin huomasinkaan, vaaka näytti 15 kiloa enemmän kuin opiskeluaikoina.

Luovuttamisen sijaan Mehnert päätti kokeilla insinöörimäistä lähestymistapaa painonpudotushaasteessaan.

– Suunnittelin, kehitin ja laskin itselleni energiaoptimaalisen tavan elää.  Päivitin lepäämiseen, syömiseen ja liikkumiseen liittyviä asenteitani ja tekijöitä.

Hän kertoo, että noin puolentoista vuoden kokeilun jälkeen paino oli laskenut opiskeluajan lukemiin ja kunto kohentunut merkittävästi.

Elämäntapojensa muutoksen myötä Mehnert kertoo jaksavansa työssään paremmin ja myönteisen kehityksen ovat huomanneet myös hänen kollegansa.

Varaa akkusi ja päivitä ohjelmistosi

Päättäväisesti painonpudotukseen asennoitunut Mehnert kertoo, että
lepo on äärettömän tärkeä tekijä onnistuneessa painonhallinnassa.

– Levon merkitys näkyy myös muuallakin; työssä jaksaa paremmin ja oppii tehokkaammin. Huolehdi siis levosta, nuku riittävästi ja irtaudu työasioista vapaa-ajallasi, opastaa Mehnert.

Hän muistuttaa, että insinöörin ajatusmaailma on kuin ohjelmisto.

– Jos sinne on ohjelmoitu, että lounasravintolassa täytyy syödä niin paljon kuin kykenee ja kokouspullat ovat ikään kuin ylimääräistä palkkaa, on vaikea aloittaa toimiva painonhallinta. On siis tärkeää päivittää ajatukset ja suhtautuminen ruokaan.

Mehnert muistuttaa, että insinöörin elämässä polttoainetta on paljon tarjolla. Hänen mielestä yksi kriittinen tekijä on monelle insinöörille lounasruokala.

– Siihen nähden, että päivät kuluvat istuessa, alkukeitto, pääruoka, lisukesalaatti ja jälkiruoka ovat ylimitoitettua. Yksi lautanen, jossa puolet on salaattia ja puolet mielellään proteiinipitoista pääruokaa riittää vallan hyvin. Vastaavasti päivittäinen aktiivisuus täytyy olla tasapainossa saadun energiamäärän kanssa.

E-kirja työn alla

Mehnertin mukaan insinöörillä on paljon vahvuuksia, kuten järjestelmällisyys, kyky oppia uutta, suunnitelmallisuus ja kekseliäisyys, jotka tukevat edellytyksiä pitää itsestään huolta.

Mehnert kertoo kirjoittavansa kokemuksistaan E-kirjaa, jossa hän käsittelee perusteellisemmin edellä mainittuja tekijöitä ja keskittyy ohjelmiston päivittämiseen.  Mehnertin ajatuksista kiinnostuneet voivat tutustua tekeillä olevan E-kirjan esittelysivuun.

Teksti: Päivi-Maria Isokääntä, Insinööriliitto
Kuvat: Jenni Haga