Oulun ammattikorkeakoulu muutti Linnanmaan kampukselle.
Insinööri-lehti koulutus

Oamk muuttaa, ilmassa synergiaa ja ripaus epätietoisuutta

Oulun ammattikorkeakoulun insinööriopiskelijat aloittavat syksyllä lukuvuoden uusissa tiloissa Oulun yliopiston yhteydessä Linnanmaalla.

Pitkään insinöörejä kouluttaneella Oamkin Kotkantien kampuksella pakattiin vapun alla Linnanmaalle muuttoa varten, kun yliopisto ilmoitti aloittavansa hankesuunnittelun uudesta keskustakampuksesta. Tieto yliopiston mahdollisesta muutosta Oulun keskustaan ei ole hätkäyttänyt Oamkin vararehtoria Jyrki Laitista.

– Ei se ole Oamkin henkilökunnan ja opiskelijoiden kannalta niin dramaattinen asia kuin voisi kuvitella. Puhutaan kuitenkin vuosista, ennen kuin mitään konkreettista tapahtuu. Viemme nyt ja jatkossakin yhteisiä asioita eteenpäin yliopiston kanssa, Laitinen sanoo.

Vielä ei ole varmaa, mitä toimintoja yliopisto vie uudelle kampukselle, jos muutto toteutuu.

Nyt akuutein asia on insinöörikoulutus Linnanmaalla uusissa tiloissa. Oulun Insinööriopiskelijoiden puheenjohtaja Janne Jama huolehtii tilojen riittävyydestä Linnanmaan yhteiskampuksella, sillä Oamkin toiminta muuttaa aiempaa pienempiin neliöihin.

– Sinällään kampuksen paikalla ei ole opiskelijoille niin suurta väliä, kunhan opetuksen taso pysyy hyvänä ja tilat ovat tarpeeksi suuret.

Toivottavasti myös parkkipaikat riittävät, vaikka bussilinjoja Linnanmaalle lisätäänkin, Jama sanoo.

Maailmanluokan oppimisympäristö

Linnanmaan kampuksen pohjoispääty on remontoitu täysin uusiksi Oamkin tarpeisiin ja insinöörikoulutus saa huomattavia synergiaetuja yhteiskampuksesta.

– Oppimisympäristöt ovat nyt maailmanluokan tasoa, Laitinen hehkuttaa.

Yhteiskäyttöön tulee muun muassa monialainen laboratorio sekä hybridiautojen ja -työkoneiden testausympäristö.
AMK-opiskelijoilla on jatkossa aiempaa enemmän mahdollisuuksia ottaa opintoja yliopiston kurssitarjonnasta ja päin vastoin.

– Luomme lisää opintopolkuja, joita pitkin voi jatkaa AMK:sta yliopisto-opintoihin, Laitinen kertoo.

Yhteistyö on luontevaa siksikin, että yliopisto on Oamkin pääomistaja, vaikka molemmat ovat itsenäisiä korkeakouluja. Kampusten yhdistelyä, opintojen yhteensovittamista ja korkeakoulujen omistusten järjestelyitä on nähty muillakin yliopistopaikkakunnilla, kuten Tampereella ja Lappeenrannassa.

Lisää paikkoja ICT-alalle

Oamk ilmoitti toukokuun alussa lisäävänsä ICT-alan aloituspaikkoja. Insinöörikoulutukseen uusia aloituspaikkoja tulee 240, mikä on 70 aiempaa enemmän. Tietojenkäsittelyssä lisäys on 80:sta reiluun 100:aan aloituspaikkaan vuodessa.

– Paikalliselta elinkeinoelämältä tuli painetta ICT-alan paikkojen lisäämiseen, Laitinen kertoo.

Oamkin talous on ollut tiukalla. Huhtikuun lopussa käynnistettiin koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut, joiden tavoitteena on säästää 1,5 miljoonaa euroa tämän vuoden aikana.

Teksti ja kuva: Sami Korkala