Viime vuonna noin neljännes Suomessa käytetystä sähköstä tuotettiin ydinvoimalla. Koko maan kulutus oli yhteensä 82,5 terawattituntia (TWh). Maassa on parhaillaan kaksi uutta ydinvoimalahanketta: TVO:n Olkiluoto 3 ja Fennovoiman Hanhikivi 1.
Fennovoiman ydinenergia-asiantuntija Minttu Hietamäen mukaan on kolme poliittisesti linjattua perustetta, joiden takia tarvitaan lisää voimaloita.
Tavoitteena on vähentää energian tuontia Suomen ulkopuolelta ja vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Lisäksi nykyiset tuotantolaitokset vanhenevat.
Pohjoispohjanmaalle uusi laitos
Hietamäki esitteli Fennovoimaa Insinööriliiton Uudenmaan piirin tilaisuudessa. Yritys on perustettu vuonna 2007 ja sen ainoa tavoite on Hanhikivi 1 -hanke.
Venäläinen Rosatom toimittaa laitoksen yritykselle avaimet käteen -periaatteella. Hanhikivi 1 tulee olemaan painevesilaitos, jollaisia on noin puolet maailman voimaloista.
– Laitoksen rakentaminen maksaa, mutta käyttäminen ei niinkään, Hietamäki kertoi.
Fennovoiman osakkaina on noin 60 yritystä. Työntekijöitä on tällä hetkellä kolmisen sataa; kun Hanhikivi otetaan käyttöön vuonna 2024, henkilökuntaa arvellaan olevan 450–500. Enimmillään väkeä on 2020-luvun taitteessa, sillä rakentamisen aikana 4 000 henkilöä työskentelee hankkeen parissa yhtä aikaa.
Hanhikiven hanke käynnistyi muutama vuosi sitten. Tällä hetkellä Pyhäjoella sijaitsevalla työmaalla riittää hulinaa, sillä suunnittelun ohella käynnissä on maan- ja tukirakennusten rakentaminen.
– Hanhikivi on 10 vuoden projekti ja sillä on sadan vuoden elinkaari, Hietamäki kuvaili.
Kasvava yritys tarvitsee lisää työvoimaa
Fennovoima on kasvanut vajaassa vuosikymmenessä 50 työntekijän yhteisöstä 300 ihmisen organisaatioksi. Kasvu jatkuu edelleen; seuraavan runsaan vuoden aikana taloon palkataan noin sata uutta asiantuntijaa.
Hietamäen mukaan uudet tehtävät ovat 80-prosenttisesti tekniikan alalla. Valtaosa työpaikoista sijaitsee Helsingissä.
Työnhakijoilta ei edellytä välttämättä työkokemusta ydinvoimaloissa. Sen sijaan vaatimuksena on vankka osaaminen omalta alalta kuten esimerkiksi kone-, automaatio- tai prosessitekniikasta. Hakijoilta toivotaan halua työskennellä muuttavassa ympäristössä ja tehtävissä sekä pitkäjänteistä sitoutumista.
Innokas yleisö mukana
Uudenmaan piirin tilaisuudessa oli läsnä noin 35 jäsentä. Yleisön joukossa oli myös insinöörejä, jotka ovat aiemmin urallaan työskennelleet ydinvoimalassa.
Pitkin esittelyä Hietamäelle esitettiin asiantuntevia kysymyksiä. Etenkin Hanhikiven toimintaperiaate ja laitoksen yksityiskohdat kiinnostivat.
Teksti: Kirsi Tamminen, InsinööriliittoKuvat: Fennovoima ja Fennovoima/Ville Pohjonen