Tero Ilenius kehittää Helsingissä ratkaisuja it-laitteiden hallintaan.
Marko Tarkiainen (oik.) oli kierrätysbisneksessä ennen kiertotalouden keksimistä.
Vantaan toimipisteessä tyhjennetään käytettyjä tietokoneita.
Insinööri-lehti

Käytetyt tietokoneet tulevat kouluihin

Käytetyt tietokoneet kelpaavat moneen tarkoitukseen, vaikka ne olisivat vanhentuneet alkuperäisessä tehtävässä.

Kaksi suomalaista koulua kokeilee keväällä vanhojen tietokoneiden käyttöä opetuksessa. Se on osa learning as a service -konseptia eli koulutuksen tarjoamista palveluna. Koulujen nimiä ei vielä ilmoiteta julkisesti.

– Se on arkaluontoinen asia kouluille. Ne pelkäävät eriarvoistamisen leimaa: miksi jokin koulu saa pärjätä kymmenellä käytetyllä tabletilla, kun toisessa koulussa kaikilla on uudet tabletit, sanoo toimitusjohtaja Marko Tarkiainen.

Maailmalla ja jopa Ruotsissa käytetyt tietokoneet ovat suhteellisen tavallisia oppilaitoksissa ja muualla julkisella sektorilla. Vaikka tietokone on ehtinyt vanhentua alkuperäisessä tarkoituksessa, se saattaa kelvata hyvin toisessa organisaatiossa tai tehtävässä.

– Kysymys on pitkälti asenteesta, miksi käytetyt koneet eivät ole vielä yleistyneet.

Koneet kierrätetään

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra on valinnut 3 Step IT -yrityksen yhdeksi maan 19:stä kiertotaloutta edustavasta yrityksestä. 3 Step IT on toiminut jo 20 vuotta, mutta kiertotaloudesta on puhuttu yleisesti vasta muutama vuosi.

– Me emme alun perin rakentaneet liiketoimintaamme kiertotalouden näkökulmasta, vaan tämä termi on tullut jälkikäteen, Tarkiainen sanoo.

Vantaan toimipisteessä yhtiö käsittelee vuosittain 160 000 työasemaa. Niistä 97 prosenttia myydään eteenpäin, ja kolme prosenttia tuhotaan. Käytetyt koneet myydään eri maihin, kuten Puolaan, Italiaan ja Ruotsiin.

Yritys toimii kymmenessä maassa, joskin Suomen osuus liikevaihdosta on lähes puolet. Liikevaihto ylitti viime vuonna puoli miljardia euroa. Työpaikkoja on 355, joista Suomessa on 150.

Vanha tulee kalliiksi

Suomessa yhtiö vuokraa yleensä vain uusia it-laitteita. Pöytäkoneet ovat käytössä keskimäärin neljä, kannettavat tietokoneet kolme ja tabletit kaksi vuotta.

– Se on optimaalinen aika kustannusten kannalta, koska sen jälkeen esimerkiksi akut pitää uusia, laitteiden käyttö yleensä hidastuu ja käyttöjärjestelmäpäivitykset tulevat eteen, Tarkiainen sanoo.

Vuokra-ajan päätteeksi koneet palautetaan Vantaalle, jossa ne tyhjennetään, puhdistetaan, pakataan ja myydään eteenpäin. Tietokoneen jälleenmyyntiarvo on kolmen vuoden käytön jälkeen noin kymmenen prosenttia hankintahinnasta. Ne koneet, joita ei saada tyhjennettyä tietoturvallisiksi, tuhotaan.

Hallinta säästää rahaa

3 Step IT:n liiketoimintamalli rakentuu nimen mukaisesti kolmesta portaasta: hankinnasta, hallinnasta ja uusinnasta. Kun palvelu tuotetaan kokonaisuutena, asiakasyritys säästää etenkin it-puolen henkilöstökustannuksista.

– Meidän tuottamamme hyöty tulee siitä, että prosessit ja teknologia on sovitettu toimimaan yhdessä ja mahdollisimman automatisoidusti, sanoo ratkaisuarkkitehti Tero Ilenius.

Hallintavaiheessa asiakasyritys saa jatkuvasti tietoa käytössä olevasta laitekannasta. Järjestelmä ilmoittaa automaattisesti muun muassa koneiden kunnosta eli esimerkiksi käynnistymisajoista ja päivitystarpeista.

Kun tulee aika uusia käytössä oleva kone, järjestelmä ilmoittaa käyttäjälle vaihtoehdoista. Hän voi pidentää vuokra-aikaa tai valita ennalta hyväksytyistä vaihtoehdoista uuden koneen.

Palveluiden kehittämisessä on hyötyä insinöörin koulutuksesta. Ileniuksella on taustalla opintoja internettekniikasta, datakeskuksista ja pilvipalveluista.

– Se on hyvä tausta, mutta koulutuksellisesti tärkeintä oli oppia, miten ongelmia ratkaistaan. Teknologia muuttuu nopeasti, mutta työskentelytapojen opettelusta saa pysyvän pohjan, hän sanoo.

Teksti ja ensimmäiset kuvat: Janne Luotola, Insinööriliitto
Viimeinen kuva: 3 Step IT