Ukrainan sota on herättänyt keskustelua huoltovarmuudesta. Yksi osa huoltovarmuutta on kriittisen datan suojaaminen fyysiseltä vaikuttamiselta, kuten pommeilta, ja sähkökatkoilta. Siitä huolehtii Huoltovarmuuskeskuksen omistama Suomen Huoltovarmuusdata -yritys.
Turvallisuustilanteen kiristyminen ei ole aiheuttanut yrityksen omissa toimissa muutoksia, mutta useat julkiset organisaatiot ja yksityiset yritykset ovat pyytäneet asiantuntija-apua omiin tiedonvarmistushankkeisiinsa.
– Tietoisuus on selvästi lisääntynyt oman datan suojaamisesta, ja meille on tulossa sen vuoksi uusia asiakkaita, tiivistää Suomen Huoltovarmuusdatan toimitusjohtaja.
Toimitusjohtajan nimeä ei kerrota tässä jutussa, koska henkilöllisyyden salaaminen on osa kriittisten järjestelmien turvallisuutta.
Avaimia ei saa käteen
Organisaation datan fyysisen turvallisuuden parantaminen tarkoittaa tavallisesti 2–3 vuoden hanketta, ja budjetti liikkuu 2–10 miljoonassa eurossa. Hankinnat ovat välillä niin vaativia, ettei asiakas tiedä tarkalleen, mitä kaikkea kokonaisturvallisuuteen tarvitaan. Silloin he saavat konsultointiapua.
– Vaikka asiakkaalla on konesalipalveluissa nohevia osaajia, me olemme joutuneet tekemään perusinsinöörityötä ikään kuin tilaajana ja projektin määrittäjänä, toimitusjohtaja sanoo.
– Tällaisissa asioissa ei voi tilata avaimet käteen -toimituksia. Se ei toimi turvapuolella. Tämän suomalaiset toimijat ymmärtävät paremmin, mutta kansainväliset toimijat ja asiantuntijat eivät aina ymmärrä jatkuvuuden ja valmiuden tarpeita samalla tavalla kuin me suomalaiset.
Työntekijöitä Suomen Huoltovarmuusdatalla on 21. Henkilöstö koostuu ict- ja konesaliasiantuntijoista sekä kunnossapidon ammattilaisista. Palveluiden kysynnän kasvun vuoksi yritys on palkannut uusia tekijöitä, mutta rekrytoinnit ovat kestäneet sopivien osaajien puutteessa muutamia kuukausia.
Kriittinen data suojataan
Maan alle kahteen palvelinkeskukseen siirretään asiakasorganisaatiosta vain se osa datasta, joka on turvallisuuskriittistä. Turvallisuuskriittisiä palveluita ovat muun muassa energiatuotanto, terveydenhuolto, maanpuolustus, viranomaistoiminta, finanssi ja tietoyhteiskuntapalvelut.
Tietoturvakysymykset eivät kuulu Suomen Huoltovarmuusdatan palveluihin, joten se osa-alue on varmistettava erikseen. Suomen Huoltovarmuusdata ei seuraa asiakkaidensa tietoliikennettä tai analysoi kyberuhkia.
Huoltovarmuuskeskus on tiedottanut, että Ukrainan sota ei ole toistaiseksi aiheuttanut isoja vaikutuksia huoltovarmuuteen. Keskus kuitenkin ennakoi muun muassa kyberuhkia.
Teksti: Janne Luotola
Kuva: Wavebreakmedia/Mostphotos