Kaipolan paperitehdas kuvattiin ilmasta vuonna 2009.
Insinööri-lehti talous

Jämsän lopetettu paperitehdas odottaa teollista toimijaa

Kaupunki toivoo Kaipolaan suuren mittakaavan bio- tai kiertotaloutta.

Puoli vuotta sitten pamahti musertava uutinen: UPM päätti lakkauttaa Kaipolan paperitehtaan Jämsässä. Työt lähtivät alta noin 450 hengeltä, joista kovan irtisanomisen koki 340 henkeä. Se oli isku koko keskisuomalaiselle kaupungille.

Korvaavaa yritystoimintaa etsitään kovasti. Kaupunki ja te-toimisto ovat auttaneet työnsä menettäneitä työllistämään, ja UPM neuvottelee tehdastiloista kiinnostuneiden kanssa.

Irtisanottavista yli sata on jo työllistynyt tai siirtynyt opiskelemaan. Työntekijöitä on siirtynyt esimerkiksi UPM:n Rauman-tehtaalle tai kilpailijalle Metsä Tissuelle Mäntään. Jämsässä työpaikkoja on löytynyt muun muassa kunnossapidosta, kuljetuksesta ja metallialalta. Lisäksi on syntynyt uusia yrityksiä.

– Tämä antaa vähän kirkkaamman kuvan tulevaisuudesta. Emme ole heittäneet kirvestä kaivoon, sanoo kaupunginjohtaja Hanna Helaste.

Työpaikkoja on löytynyt nopeasti, kun ottaa huomioon, että työsuhteet loppuvat monella vasta kevään ja kesän vaihteessa. Tehtaan viimeinen paperikone pyöri vielä kaksi kuukautta sitten.

Biotalous sopii kiinteistöön

Kaipolan tehdasalue on herättänyt kiinnostusta. UPM neuvottelee alueen tulevaisuudesta, mutta kilpailevaa toimintaa sinne tuskin tulee. Parhaiten alueen infrastruktuuri eli rakennukset, biologinen jätevedenpuhdistamo, sähköjärjestelmä ja raiteet palvelisivat bio- tai kiertotaloutta.

Päätökset uusista toimijoista tekee kiinteistön omistava UPM. Yhtiön viestintä raottaa keskeneräistä tilannetta sen verran, että tavoitteena on sopia alueen tulevasta käytöstä maaliskuun loppuun mennessä, mutta aikataulua venytetään tarpeen mukaan. Yhtiö kertoo saaneensa ”pienen määrän yhteydenottoja” jatkokäytöstä.

Lopetettujen paperitehtaiden tiloihin on syntynyt eri puolilla Suomea erilaista toimintaa. Yhtenä menestystarinana pidetään Kajaanin vanhaa paperitehdasta, johon perustettu Renforsin ranta -yrityspuisto työllistää nykyään enemmän kuin entinen tehdas.

– UPM ilmoitti jo syksyllä, että Renforsin rannan kaltaista yrityspuistoa Kaipolaan ei tule. Taloudellisesti tehokkaimmin teollisuusalue palvelee teollisen mittaluokan toimijoita, Helaste sanoo.

Lakkautus käänsi muuttovoiton

Helaste ei usko, että kaikkien entisten kaipolalaisten osaaminen sopii suoraan tulevien toimijoiden tarpeisiin. Silti alueella on paljon toimintoja, jotka ovat samoja teollisuudenalasta riippumatta.

Kaupungin kannalta uuden toimijan odottelu on raskasta. Työn perässä moni hakee töitä ulkopaikkakunnalta tai muuttaa kokonaan muualle.

– Korona-ajan alussa oltiin muuttovoiton puolella, mutta syksyn aikana muuttovoittotilasto kääntyi raskaasti pakkaselle. Toivotaan, että korvaavia työpaikkoja saadaan nopeasti, jotta luottamus säilyy tällä seudulla.

Jämsän kaupunki on saanut tukea yritysten sijoittumispalveluiden vahvistamiseen ja uusien työpaikkojen luomiseen. Myös Keski-Suomen te-toimisto on auttanut aktiivisesti työntekijöiden uudelleensijoittumisessa työmarkkinoille.

Insinööri-lehti kertoo tänään, mitä muille lakkautetuille paperitehtaille on ajan saatossa käynyt.

Teksti: Janne Luotola
Kuva: UPM