Joona Haavisto korostaa verkostojen tärkeyttä.
Freedm-alusta haki rahoitusta Slushista.
Insinööri-lehti

Insinööri toimii iltaisin yrittäjänä

Ohjelmistoinsinööri tekee töitä palkansaajana, kehittää vapaa-ajalla yrityksensä palvelua ja yrittää omistaa aikaa myös perheelleen.

Päivisin Joona Haavisto toimii Siili Solutionsilla käyttöliittymäsuunnittelijana ja iltaisin Freedm-alustan teknologiajohtajana. Päivistä tulee välillä pitkiä, mutta startup-yrittäjyys on hänelle elämäntapavalinta.

– Siihen liittyy halu omistajuuteen, hän pohtii.

Haavisto on halunnut nuoresta lähtien päästä yrittäjäksi ja kehittämään mullistavaa teknologiaa. Vuonna 2017 perustetusta firmastaan hän omistaa 18 prosenttia.

Yhtenä tärkeimmistä edellytyksistä yrittäjäksi lähtemiseen hän pitää hyviä sosiaalisia verkostoja. Hän kiittää tuttavapiiristään Metropoliaa, josta hän valmistui ohjelmistoinsinööriksi pari vuotta sitten. Siellä hän kertoo tutustuneensa moniin ihmisiin, joiden kautta tapasivat toisensa myös nykyiset yhtiökumppanit.

– Startup-yrittäjän pitää olla sosiaalinen, innostunut ja sopivalla tavalla hullu, hän naurahtaa.

Opiskeluaikoina Haavisto oli aktiivinen Insinööriopiskelijaliitto IOL:ssä ja toimi puheenjohtajana vuonna 2010.

– Niinä vuosina tuli luotua myös laajoja verkostoja ja löydettyä hyviä ystäviä.

Työnantaja huolestui jaksamisesta

Haavisto on työskennellyt ohjelmistoalalla kymmenisen vuotta. Ennen Siiliä hän oli Attidolla. Nykyinen työnantaja on kysynyt, paljonko Haavisto tekee omaan firmaansa töitä, jotta hän ei palaisi loppuun.

– Slush-viikolla on mennyt Freedmiin täydet päivät ja iltoja, mutta normaaliviikkoina tähän ei mene kovin montaa tuntia.

Kotona Haavistolla on vaimo ja lapsi. Toinen lapsi on tulossa, ja perheelle pitää varata aikaa. Eteen tulee vielä valinta palkkatyön tai yrittäjyyden väliltä.

– Toiveeni on, että lähden yritykseeni kokonaan, kun olen tätä lähtenyt rakentamaan.

Kodista tulee työnantaja

Freedm-alusta lanseerattiin syyskuussa Suomessa. Alusta välittää kotiin siivous- ja vanhustenhoitopalveluita. Alustaa laajennetaan vielä ainakin lastenhoitoon.

Freedmilla ei ole Haaviston mukaan kilpailijoita, koska alusta välittää vain yrittäjien tai yritysten palveluita. Siten palveluntarjoajalla on vapaus määrittää oman työnsä hinnan ja sen, milloin työtä tekee ja kuinka paljon. Freedm mainostaa, että se tekee näin lopun nollasopimuksista. Toisaalta alusta ei takaa yrittäjälle töitä, vaan työn määrä riippuu tilausten määrästä.

– Me emme tee työsopimuksia kenenkään kanssa, Haavisto painottaa.

Haaviston johtama tuotekehitys ja koodaus ostetaan Latviasta. Freedmissa on toistaiseksi kuusi perustajaa ja kolme enkelisijoittajaa. Freedm etsii tänään Slush-tapahtumassa lisää rahoittajia, jotta se voi laajentaa toimintaansa aluksi Euroopan suurkaupunkeihin.

Teksti ja kuva: Janne Luotola, Insinööriliitto