Kai Mykkäsen mukaan maahanmuutto ei ole nopea ratkaisu työvoimapulaan.
Insinööri-lehti politiikka

Innovaatiot ovat kestävän kasvun tärkein lähde

Osaaminen ja koulutus, investoinnit ja julkisen sektorin kestävyys ovat Kai Mykkäsen mukaan avaintekijöitä Suomen menestykselle.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen piti Insinööriliiton edustajakokouksessa politiikan ajankohtaiskatsauksen. Puheenvuoro painottui talouteen. Päivänpolitiikan kommentoinnin ohessa siinä haettiin eväitä Suomen menestykselle.

Mykkänen nosti maan talouden menestystekijöiksi asioita, joita myös tilaisuuden isäntä on pitänyt esillä. Hänen mukaansa innovaatiot ovat kestävän kasvun tärkein lähde.

– Innovaatioiden syntyminen puolestaan edellyttää ideoita ja laadukasta koulutusta, Mykkänen sanoi.

Hän huomautti Suomen menettäneen asemansa maailman kärkimaiden joukossa muun muassa Nokian matkapuhelimien kehityksen ja tuotannon kohtaamien vaikeuksien takia. Paluu kärkeen edellyttää, että muutamat kriittiset menestystekijät ovat kunnossa.

Mykkäsen mukaan osaajia ja tekijöitä on oltava tarpeeksi, mikä edellyttää, että koulutus on kunnossa. Sen lisäksi tarvitaan jalostusarvoa nostavia investointeja. Mykkäsen mukaan myös julkisen sektorin kestävyyden pitää olla kestävällä pohjalla.

Nato-jäsenyys vaalikauden tärkein päätös

Yllätys ei ollut, että Mykkänen nosti Suomen Nato-jäsenyyden kuluneen vaalikauden merkittävimmäksi päätökseksi. Hänen mielestään jäsenyydellä ja ennen muuta siihen johtaneilla tapahtumilla on vaikutusta myös talouteen.

Mykkäsen mukaan globaalista ja suhteellisen vapaasta taloudesta on palattu ajassa taaksepäin. Taloudessa on nähtävissä kaksi blokkia, maailmankauppaan on ilmaantunut vanhanaikaisia kaupan esteitä, monet yritykset ovat uuden tilanteen edessä.

Mykkäsen mukaan tällä on vääjäämättä vaikutusta myös insinöörialoille. Yrityksillä on eri puolilla maailmaa ollut jo nyt pulaa mikrosiruista ja erilaisista komponenteista, mikä on aiheuttanut häiriöitä tuotantoon. Mykkäsen mukaan blokkiutuneessa taloudessa myös kauppasodat ovat mahdollisia.

– Tilanne taloudessa on muuttunut, ja sen kanssa on opittava elämään, Mykkänen sanoi.

Teksti ja kuva: Jari Rauhamäki