Puhtaat energiaratkaisut ovat olleet pitkään pinnalla Suomen talouden toivoina. Puhtaat energiaratkaisut eivät tarkoita kuitenkaan automaattista menestystä, mistä kertoo KPA Uniconin konkurssi. Oulun käräjäoikeus asetti yhtiön konkurssiin toukokuun lopussa.
KPA Unicon toimitti asiakkaille muun muassa biolämpölaitoksia ja biokaasukattiloita. Valikoiman uusimpana laitostyyppinä oli hiekka-akku, joka varastoi uusiutuvista energianlähteistä saatavaa lämpöä myöhempää käyttöä varten.
Insinööri-lehti yritti tavoittaa konkurssipesän hoitajaa ja vastaavaa toimitusjohtajaa tuloksetta. Tavoitetun työntekijän kertoman perusteella töitä ollaan lopettelemassa eikä tietoa liiketoiminnan myymisestä ole. Työntekijät joutuvat hakeutumaan itse uusiin töihin.
Korona kaatoi miljoonaliiketoiminnan
KPA Unicon -konsernin historia alkaa vuodesta 1990. Konserni pyöritti viimeisinä vuosina kymmenien miljoonien eurojen liikevaihtoa, ja sillä oli noin 250 työntekijää. Toimituksia oli useisiin maihin.
Konkurssi aiheutui Partneran tilinpäätöstiedotteen perusteella toimitusvaikeuksista ja rahoituksen epävarmuudesta. Oululainen Partnera omistaa enemmistöosuuden Due2Energystä, joka puolestaan omisti kokonaan KPA Uniconin.
KPA Uniconin toimituksia hidastivat koronapandemian aiheuttamat matkustusrajoitukset ja kustannusten nousu. Viivästykset kaatoivat ison tilauksen Tanskaan.
Yrityksellä on useita toimitusvastuita, joista konkurssipesän on sovittava. Viimeisin julkistettu toimitus oli kaksi höyrykaasukattilaa Pfeifer & Langenin sokeritehtaalle Puolaan.
Hiekka-akun maailmanvalloitus jatkuu
KPA Unicon ehti viime vuonna sopia lisenssin tamperelaisen kasvuyhtiö Polar Night Energyn kanssa hiekka-akkuteknologian myymisestä. Teknologian ansiosta lämpöenergiaa voidaan varastoida tehokkaasti myöhempää käyttöä varten.
Lisenssisopimus KPA Uniconin kanssa oli niin tuore, ettei yhtiö ehtinyt myydä sen tuotteita. Polar Night Energyn liiketoimintaan konkurssi ei vaikuta, koska yhtiöllä on oma myyntitiimi ja muita myyntiagentteja. Konkurssiyhtiön työntekijöitä ei ole siirtymässä ainakaan suoraan hiekka-akkuyhtiön palvelukseen.
– Emme ole missään vaiheessa olleet riippuvaisia KPA Uniconin liiketoiminnasta. Emme saaneet KPA:n kautta myyntiä tai liidejä, vaikka meillä oli alussa toiveita rakentaa heidän kanssaan yhteistä liiketoimintaa, tiivistää viestintäpäällikkö Miika Peltola Polar Night Energyltä.
Hiekka-akkuteknologia on vielä kehitteillä, joten liiketoiminnan kasvu vaatii aikaa. Yhtiö julkisti ensimmäisen kaupallisen, Vatajankoskelle toimitetun hiekka-akkunsa Kankaanpäässä vuonna 2022.
Hiekka-akkuun voidaan varastoida 600–1 000 asteen lämpöä, ja se sopii esimerkiksi kaukolämmön varastoimiseen. Nimellisteho ulottuu sataan megawattiin, varastointikapasiteetti 20 gigawattituntiin ja hyötysuhde koosta riippuen 80–90 prosenttiin.
Teksti: Janne Luotola
Kuva: KPA Unicon