Bioteknologia vaikutti tulevaisuuden alalta, siksi lähdin opiskelemaan sitä, kertoo Erkka Laine. Hän haluaa vähentää fossiilisten ja lisätä uusiutuvien polttoaineiden käyttöä. Suurimmat mahdollisuudet lisätä uusiutuvien polttoaineiden käyttöä ovat Laineen mielestä autoteollisuudessa. Painetta tulee sekä kuluttajilta että lainsäätäjiltä.
– Jos autoteollisuuden saisi käyttämään uusiutuvia polttoaineita, syntyisi todella suuria säästöjä ilmastosaasteissa, tietää ympäristöbioteknologiaa Hämeen ammattikorkeakoulussa opiskeleva Erkka Laine.
Hän haluaa säästää ympäristön puhtaampana myös sen takia, että hänen 1,5-vuotiaalla pojallaan olisi helpompi elää.
Opiskelut Hämeen ammattikorkeakoulun bio- ja elintarviketekniikan linjalla ovat paria kurssia vaille valmiina. Lopputyön Laine tekee rejektiveden käsittelystä nykyiselle työnantajalleen Biovakalle.
Laine on ollut Biovakan Topinojan laitoksella Turussa sekä työharjoittelussa että kesätöissä kunnes hänet viime keväänä vakinaistettiin prosessinhoitajaksi. Valmistuttuaan hänestä tulee ympäristöbiotekniikan insinööri (AMK).
Biovakka satsaa biokaasuun
Biovakan tarina sai alkunsa ympäristönhuollosta. Tavoitteena oli jalostaa sian lantaa järkevästi ja tarkoituksenmukaisesti sekä vähentää samalla hajuhaittoja.
Biokaasulaitoksen liiketoiminta osoittautui kannattavaksi. Kannattavuuden edellytykset ovat hyvät myös tulevaisuudessa, kun ympäristöbisnes on yhä enemmän myös energiabisnestä ja kierrätysravinteet jalostuvat kaupallisiksi tuotteiksi.
Laitos tekee sähköä Turun Energialle 1,1 MW kaasumoottorilla ja lämpöä 4 MW painekattilalla. Laitoksella käsitellään kaikki Turun seudulla syntyvä yhdyskuntaliete, noin 60 000 tonnia vuodessa.
Erkka Laine tuntee tekniikan läpikotaisin. Hän kuvailee, miten liete kipataan ensin vastaanottoaltaisiin, josta se pumpataan esimädättämöön. Sen jälkeen se menee termisen hydrolyysiprosessin läpi, missä se hygienisoidaan niin, että kaikki mikrobisto kuolee ja patogeenit tapetaan.
Mädättämössä liete on kolmisen viikkoa, jona aikana siitä syntyy biokaasua. Tämä kaasu menee painekattilalle ja kaasumoottorille, joissa tehdään lämpöä ja sähköä, jota syötetään valtakunnan verkkoon.
Lietteestä saadaan lisäksi kierrätysravinteita ja kuiva-ainetta viherrakentamiseen ja vedestä ammoniumsulfaattia ravinteeksi pelloille, näin molemmista tulee lisäksi hyötykäyttöön.
Biokaasusta liikennepolttoainetta
Nyt Biovakka alkaa satsata liikennepolttoaineisiin. Nastolaan on suunnitteilla biokaasulaitos yhteistyössä Gasumin kanssa. Siellä tehdään pelkästään liikennepolttoainetta. Biokaasulaitos aloittaa tuotannon vuonna 2011.
Raaka-aineena käytetään yhdyskuntien puhdistamolietteitä ja muita biohajoavia jakeita. Laitoksen biomassan käsittelykapasiteetti on 120 000 tonnia vuodessa ja se tuottaa biokaasusta energiaa noin 50 GWh vuodessa. Tuotannon sivuprosessina syntyy peltoviljelyyn soveltuvia kierrätysravinteita.
Eräs merkittävimmistä hyödyistä on se, että näin pystytään korvaamaan fossiilisten polttoaineiden, kuten öljyn käyttöä.
Nastolassa tuotettu biokaasu hyödynnetään liikenteen polttoaineena. Biokaasu voidaan syöttää myös maakaasuverkkoon.
Kotimaisen biokaasun avulla voidaan kattaa viidesosa EU:n asettamasta velvoitteesta lisätä uusiutuvien energialähteiden osuutta liikenteessä 10 prosenttia vuoteen 2020 mennessä.
Biokaasubussit Turkuun 2015
Ympäristöinsinööri Fredrik Klingstedt on ollut sihteerinä Turun kaupungin innovaatiohankkeessa, jossa myös Biovakka on mukana.
– Olisi hienoa, jos syntyvän jätelietteen lisäksi myös muut biojätteet hyödynnettäisiin paikallisessa biokaasun tuotannossa eikä niitä tarvitsisi kuljettaa muualle käsiteltäväksi, Klingstedt sanoo.
Innovaatiohanke on nyt siinä pisteessä, että toimintasuunnitelmaa ruvetaan laatimaan.
– Mikäli biokaasua halutaan käyttää esimerkiksi joukkoliikenteessä, pitää sen saatavuus olla varmistettu, ennen kuin uudet linjat kilpailutetaan. Kaupungin täytyy siis tietää, paljonko biokaasua on tarjolla ja mihin hintaan, Klingstedt sanoo.
Hän on kuitenkin vakuuttunut, että jos hanke osoittautuu kaupallisesti ja ympäristönäkökohtien kannalta kannattavaksi, ensimmäiset bussilinjat Turussa saattavat kulkea biokaasulla vuonna 2015.
– Biokaasuhanke olisi askel pidemmälle nykyisestä tilanteesta. Nythän jo kaikki liete käsitellään ja mädätetään, mutta se hyödynnetään sähkön ja lämmön tuotannossa.
Liikennekäytössä hyöty olisi kuitenkin suurempi, sillä kaasubussit eivät päästä hiukkasia ilmakehään ja näin ollen paikallinen ilmanlaatu paranee.
Biokaasua liikenteeseen
Turun kaupunki selvittää mahdollisuutta ryhtyä käyttämään paikallisesti tuotettua biokaasua joukkoliikenteen polttoaineena. Tavoitteena on luoda kestävä paikallinen toimintamalli, jossa yhdistetään orgaanisten jätteiden käsittely, biokaasun liikennekäyttö seudullisessa joukko- ja muussa raskaassa liikenteessä sekä uusiutuvan lannoitteen tuotanto ja kestävä viljely.
Idean avulla voidaan pienentää liikenteen, jätteenkäsittelyn ja maatalouden päästöjä sekä parantaa alueellisten materiaalivirtojen hallintaa. Paikallinen biokaasun tuotanto tukee myös seudun taloutta. Turun idea on ensimmäinen isompi biokaasuhanke Suomessa.
Hankkeessa ovat mukana Turun kaupunki, Turun Seudun Jätehuolto, Turun Seudun Puhdistamo, Åbo Akademi, Biovakka, Veho ja Gasum.
Hanke palkittiin Tekesin ja Kuntaliiton järjestämässä Tulevaisuuden kestävä kunta -kilpailussa.
Teksti: Ilona Mäenpää
Kuvat: Esa Kulmala