Loppuviikosta Kirkkonummelle kokoontui 120 tietoalan henkilöstöedustajaa kaksipäiväiseen seminaariin. Mukana oli luottamusmiehiä, työsuojeluvaltuutettuja, yritysyhdistysten edustajia ja muita aktiiveja sekä Tietoalan toimihenkilöistä että YTN:n tietotekniikan palvelualalta.
Puhelias ja aktiivinen väki osallistui yleiseen keskusteluun. Alustajille esitettiin kiperiä kommentteja ja kysymyksiä. Seminaarin aiheina olivat muun muassa kilpailukykyratkaisuun liittyvä työajan pidennys, työaikalain muutokset sekä edunvalvonnan ja työmarkkinoiden ajankohtaiset asiat.
Työnantajaliitto Teknologiateollisuus ry:n puheenvuoron piti ryhmäpäällikkö Jarkko Ruohoniemi. Hän kertoi, että teknologiateollisuudessa liikevaihto on kehittynyt hieman paremmin kuin yleensä teollisuudessa.
– Tällä hetkellä kasvu näyttää olevan vuosien 2015–2016 välillä noin neljä prosenttia. Se on hyvä kasvuluku verrattuna meidän perinteisiin toimialoihin kuten kone- ja metallituoteteollisuuteen tai elektroniikka- ja sähköteollisuuteen.
Palkka-asiat puhututtivat
Seminaarisalissa ja sen ulkopuolella keskustelua käytiin tulevan syksyn neuvottelukierroksen palkkaratkaisusta. Takana on kilpailukykyratkaisussa sovittu 24 tunnin työajan pidennys, joka tehtiin palkkoja korottamatta. Sen yhteydessä työnantajat saivat antaa korotuksia, kenelle halusivat – tai olla antamatta kenellekään.
Innofactorilla järjestelmäasiantuntijana työskentelevän Mika Thynellin mielestä ostovoimasta on pidettävä huoli ihan kansantaloudenkin näkökulmasta, esimerkiksi inflaatio on huomioitava.
– Palkankorotusprosentin pitää olla selkeästi myönteinen, sanoi Thynell, joka on myös Tietoalan toimihenkilöiden hallituksen jäsen.
Palvelupäällikkö Mikael Montonen Affecto Finlandilta painotti palkankorotuskeskustelua, joka on yksi tärkeimmistä asioista syksyn neuvottelupöydässä. YTN:n tietotekniikan palvelualan taustaryhmän puheenjohtaja Monosen mielestä työajan pidennys on yksi merkittävimmistä tavoitteista tekstikysymyksissä.
– Haluamme keskustella, onko seuraavassakin työehtosopimuksessa 24 tunnin pidennys.
Työn ja vapaa-ajan erottaminen toisistaan
Thynelliä kiinnostaa työaikakysymys eli mitä luetaan työaikaan, etätyön määrittäminen ja sen suhde normaaliin työaikaan.
– Maailma ei voi mennä sellaiseksi, että työ- ja vapaa-aika on sama asia ja että työtä voidaan velvoittaa tekemään koska tahansa, Thynell korosti.
– Toivottavasti neuvottelupöytään ei tule paljon heikennysehdotuksia, joita joutuu kampittamaan.
Kirkkonummella kerättiin henkilöstöedustajien ideoita ja odotuksia syksyn neuvottelukierrokselle. Valmistautuminen kierrokselle jatkuu siten, että YTN:n tietotekniikan palvelualan taustaryhmä sekä Tietoalan toimihenkilöiden hallitus ja edunvalvontavaliokunta valmistelevat tavoitteita. Myös Insinööriliiton ja YTN:n tavoitteiden valmistelua seurataan.
Kollegoiden vinkkejä työpaikoille
Tämän vuotinen seminaari sai paljon kiitosta osallistujilta. Mika Thynell pitää sitä yhtenä alan parhaimmista.
Ohjelmaan sisälletyt tauot kuluivat keskusteluihin muiden henkilöstöedustajien kanssa.
– Niiden anti omaan toimintaan on vähintään yhtä suuri kuin esiintyjien puheenvuorot, Mikael Mononen arvioi.
Teksti: Kirsi Tamminen, Insinööriliitto
Kuvat: Minna Anttonen, Anu Kaniin, Kirsi Tamminen