Timo Kanerva
Harri Hammarberg
Insinööri-lehti tekniikka

Akkutehdas vauhdittaa työkoneiden sähköistymistä

Celltech Solutions rakentaa akkutehtaan Tampereelle ja hakee osaajia kasvavalle alalle.

Akkujärjestelmiä valmistava Celltech Solutions laajentaa tuotantoaan Tampereella. Tehtaalla on tarkoitus aloittaa akkumoduulien kokoaminen ja akkujärjestelmien valmistaminen ensi vuoden alkupuolella.

Tämä tietää muutoksia espoolaisessa tytäryhtiössä Celltechissä, joka myy Tampereelta tulevia akkujärjestelmiä.

– Tuoterepertuaari kasvaa Tampereen tuotannon myötä, ja pystymme palvelemaan uusia asiakkaita, sanoo Celltechin myyntipäällikkö Timo Kanerva.

Celltech sähköistää kaivos- ja metsäkoneita sekä nostureita. Muutos fossiilisen energian käytöstä sähköön on raskaassa teollisuudessa vasta aluillaan.

Teollisuuden tarvitsemien akkujen valmistuserät liikkuvat sadoissa tai tuhansissa, kun taas esimerkiksi henkilöautojen akkuja valmistetaan kymmenien tuhansien kappaleiden eriä. Pienistä valmistuseristä huolimatta työkoneiden sähköistäminen on kannattavaa.

– Kaivoksessa ei tarvita enää niin tehokasta ilmanvaihtoa kuin polttomoottoria käytettäessä, energiaa saadaan talteen ajettaessa alamäkeen ja koneessa on täysi vääntö heti liikkeelle lähdettäessä, Kanerva luettelee hyötyjä.

Myyjät konsultoivat

Akkujärjestelmien myyminen on samalla konsultointia, ja siksi Celltechillä myyjät ovat kaikki insinöörejä. Erilaisia akkuteknologioita on valtavasti, ja ne sopivat eri tarkoituksiin.

Perinteisiä lyijyhappoakkuja ja nikkeli-kadmiumakkuja käytetään edelleen, mutta erilaiset litiumakut yleistyvät vauhdilla. Litiumakut ovat lyijyakkuihin verrattuna 4–5 kertaa keveämpiä ja 2–3 kertaa pienempiä. Samalla litiumakut vaativat entistä enemmän turvallisuusominaisuuksia.

– Litiumakut vaativat aina bms:n eli hallintajärjestelmän, joka huolehtii, ettei akkua varata tai pureta liikaa, ja balansoi kennoja, Kanerva selittää.

Hallintajärjestelmän Celltech tilaa kumppaniyrityksiltä. Akkukennot tulevat Japanista ja Kiinasta. Celltechillä on jo elektroniikkateollisuudelle pieniä akkujärjestelmiä kokoava laitos Kiinassa ja Ruotsissa.

Ilmastovaatimukset hyödyttävät

Työkoneiden sähköistymisen taustalla on ilmastonmuutoksen torjuminen fossiilisten polttoaineiden käyttöä vähentämällä.

– Koulussa sanottiin, että ihminen tekee parhaat keksintönsä, kun on pakko. Automaailman sähköistämisessä vähän pakotetaankin tekemään keksintöjä. Tämä on meille kilpailuvaltti, sanoo avainasiakaspäällikkö Harri Hammarberg.

Akkutuotanto vaatii isoja investointeja. Celltechin omistaa ruotsalainen pörssiyhtiö Addtech, joka takaa rahoituksen investointeihin. Celltechillä on 17 työntekijää, ja konserniin haetaan yli kymmentä osaajaa lisää.

Tarvetta on automaation, mekaniikan ja sähköalan osaamiselle. Samalla työtä tarjotaan laatu- ja testaustoiminnassa, projektijohdossa, myynnissä, ostotoiminnassa ja asiakastuessa.

Myytävät ratkaisut testaavat toimittaja, asiakas ja joskus myös kolmas osapuoli. Alkuun tehdään pilottisarjat, jonka jälkeen alkavat varsinaiset volyymitoimitukset. Aikaa voi helposti kulua parikin vuotta.

Celltech kytkeytyy osaksi Suomessa kasvavaa akkuklusteria erilaisten yhteistyöryhmien kautta. Celltech neuvottelee esimerkikis Fortumin kanssa akkujen kierrätyksestä Harjavaltaan nousevalla tehtaalla.

Teksti: Janne Luotola
Kuvat: Celltech