Insinööri-lehti

Valtaosa insinööriopiskelijoista työskentelee lukukausien aikana

Lukukausien aikana työskentely on hyvin yleistä. 59 prosenttia insinööriopiskelijoista ilmoittaa tekevänsä töitä opintojen ohessa.

Moni insinööriopiskelija tekee töitä opintojen ohessa taloudellisten syiden takia, sillä opintotuki ei riitä kattamaan elämän pakollisia menoja. Viime lukukauden aikana 36 prosenttia töissä olleista ilmoittaa työskentelynsä perusteluksi halun tienata ylimääräistä. Vapaaehtoinen valinta työskentely on myös niille 14 prosentille, jotka ilmoittavat keskeiseksi motivaatioksi halun saada työkokemusta.

Lukukausien aikana työskentelee jatkuvasti noin joka neljäs. Satunnaisesti töissä on reilu kolmannes. Kaksi prosenttia tutkimuksen vastaajista oli työn ohessa opiskelevia aikuisopiskelijoita.

Jatkuvasti työssä käyvien keskimääräinen työmäärä on 18 tuntia viikossa. Tuntimäärä on sitä suurempi, mitä korkeammalla vuosikurssilla opiskelija on. Opintojen ohessa työskentely yleistyykin usein opintojen edetessä.

Tiedot käyvät ilmi UIL:n ensimmäisestä tekniikan alan ammattikorkeakouluopiskelijoiden työssäkäyntitutkimuksesta, joka valmistui viime vuoden lopulla.

Työnteosta tukea opintoihin

Tulevan työuran kannalta opintojen aikaisesta työskentelystä on hyötyä, mikäli työskentely ei pitkitä kohtuuttomasti valmistumista.
Vaikka viime keväänä olivat vielä paljon töitä tarjolla, niin yli puolet insinööriopiskelijoiden kevätlukukauden aikana tekemästä työstä ei kerryttänyt sanottavasti koulutusta tukevaa työkokemusta. Lukukauden aikana työskennelleistä 46 prosenttia koki saaneensa opintoja tukevaa työkokemusta joko paljon tai melko paljon.

Kokonaiskuva muuttuu kuitenkin hieman myönteisemmäksi, kun asiaa tarkastellaan vuosikurssin mukaan.

Siinä missä toista vuosikurssia aloittavista peräti 39 prosenttia ei saanut viime lukukauden aikaisesta työskentelystä lainkaan koulutusta tukevaa työkokemusta, viime syksyllä neljännen vuosikurssinsa aloittaneista vain 15 prosenttia jäi ilman opintoja tukevaa työkokemusta.

Kesätyötilanne hyvä viime vuonna

Tällä hetkellä insinööriopiskelijat etsivät kuumeisesti kesätöitä epävakailta työmarkkinoilta. Viime kesänä 93 prosenttia insinööriopiskelijoista oli töissä. Hieman alle neljä prosenttia ei ollut löytänyt yrityksistään huolimatta itselleen töitä ja noin kaksi prosenttia ei halunnut töihin kesäksi. Noin prosentti opiskeli kesän ajan.

Palkallisessa kokopäivätoimessa viime kesänä olleiden keskiarvopalkka ilman lisiä oli 1738 euroa kuussa. Mediaanipalkka oli 1700 euroa. Palkkaa tärkeämpiä kesätyönhaunkriteerejä insinööriopiskelijoille kuitenkin olivat työn kehittävyys ja tehtävien mielenkiintoisuus. 

 

Teksti: Jaakko Koivumäki, tutkimusasiamies