Insinööri-lehti

Täydellinen loma

Aiheesta kuin aiheesta löytyy nykypäivänä roppakaupalla tietoa, tutkimusta ja hyviä neuvoja. Niin myös loman viettämisestä.

Aikoinaan, kun vasta aloittelin uraani asiantuntijatehtävissä, luin artikkelin, miten lomaa pitäisi viettää, että palautuminen olisi onnistunutta. Tuosta tekstistä minulle on erityisesti jäänyt mieleen, että lomalta kannattaa palata töihin keskellä viikkoa.

Olen kokenut tuon neuvon melko toimivaksi. Loman jälkeen töihin paluu voi aluksi tuntua raskaalta, joten on kovin mukavaa, kun viikonloppu tulee nopeasti vastaan.

Hyvissä ajoin keväällä kerroin jo aika monelle, miten täydellisesti lomani tällä kertaa ajoittuu. Olen sillä tavalla hassu tyyppi, että nautin, kun kuukausi tai vuosi alkaa maanantaina.

Sattuupa mukavasti, että paluu töihin osuu torstaille.

Tälle vuodelle osuu jopa kolme kuukautta tähän sarjaan ja heinäkuu on noista yksi. Aloitin siis lomani maanantaina 1. heinäkuuta. Jotenkin mukavan symmetristä.

Ja sattuupa vielä mukavasti, että jos viettää kuukauden mittaisen loman, niin paluu töihin osuu torstaille 1. elokuuta. Siis juuri sopivasti tuon lukemani neuvon mukaisesti keskelle viikkoa. Siinä jaksaa varmasti jopa lomamoodissa olevilla aivoilla työskennellä tehokkaasti kaksi päivää ja palautua sitten viikonlopun yli uuteen viikkoon.

Päivämäärien ja ajoittumisen sijaan toki oleellista on, että ensinnäkin loma on, ja toisekseen, että sen aikana pääsee tekemään kivoja asioita.

Täydellisyyden tavoittelu ei lupaa palautumisen kannalta hyvää, se kuulostaa ennemmin loman suorittamiselta. Monelle jo loman lähestyminen aiheuttaa kovaa suorittamista, jos haluaa saada työt valmiiksi ennen lomaa. Siihen se suorittaminen ehkä kannattaakin sitten jättää ja ottaa lomalla rennommin.

Itse olen mittaillut onnistunutta palautumista muun muassa sillä, että loman jälkeen ei ole mitään tietoa työkoneen salasanasta. Se on sitten töiden alkaessa oma murheensa.

Anniina Sippola
Insinööriliiton erityisasiantuntija