Insinööri-lehti

Uusi Insinööriliitto oli mukana menossa Finntec-messuilla

Messukeskuksessa huhtikuussa olleessa tapahtumassa näki, missä mennään esimerkiksi metalli- ja konepajateollisuudessa. Kovin kovaa ei mennä, mutta hieman parempaa oli ainakin puheiden perusteella luvassa. Huonosta tilanteesta on toki aina helpompi parantaa.

Tapahtuma oli tyypillinen ammattilaistapahtuma, joten vakio-osastot tuli vierailijoiden kiertää, mutta aikaa jäi vielä yleisempäänkin tutustumiseen. Muutama perinteikäs näytteilleasettaja loisti poissaolollaan ja sanottiinkin säästöksi, kun voi kustantaa tärkeimmille asiakkaille vaikkapa vierailun tehtaalla eikä tuo massiivisia tuotteita ja koneita näytille.

UIL:n väkeä ja innokkaita insinööriopiskelijoita tapasi UIL:n omalla osastolla ja siellä vieraili niin nuorempia ja vanhempia jäseniä – ajoittain runsaastikin. Keskustelut koskivat liiton etuja ja palveluita sekä jäsenyyttä.
Samalla osasto toimi ylimääräisenä jäsenpalvelupisteenä ja hoidettiin ja selvitettiin jäseniä mietityttäviä asioita ja kysymyksiä. ”Insinööreille – För ingenjör” -kynät kelpasivat osastolta kotiin viemisiksi itselle tai kuulemma jollekin tutulle insinöörille.

Palkkaa ja tuottavuutta

Messutapahtuman teemana oli tuottavuus, mutta UIL:n osastolla se oli ennemminkin kannustava palkkaus.
Muutamalla eri muuttujalla sai näkymän eri ajankohtina valmistuneiden palkan nykytilasta. Muuttujina olivat esimerkiksi toimiasema, työnantajan sektori, työnantajasi toimiala, tehtävä, työssäkäyntialue, yrityksen henkilöstömäärä ja kotimaisuus.

Vain UIL tuntee insinöörien palkat

UIL:n tekemään työmarkkinatutkimukseen vastasi lähes 9500 insinööriä, joten se on suurin vuosittainen insinöörien palkkoja koskeva tutkimus. Vuotuiseen työmarkkinatutkimukseen pohjautuvasta Palkkanosturista saa muutamalla keskeisimmällä muuttujalla tiedon muun muassa vastaavissa tehtävissä toimivien palkoista, keskiarvopalkan sekä mediaanin.

Toisaalta saa myös tiedon, mitä oma palkka voisi tietyin edellytyksin olla ja ainakin voi verrata palkkaansa, miten se suomalaisittain sijoittuu.

Palkkanosturiin voi käydä tutustumassa UIL:n jäsensivuilla. Se on yksi monista hyvistä liiton jäseneduista.

Palkoista voi myös kysyä

Palkkoihin liittyen saa myös palkkaneuvontaa, jossa on mahdollista kertoa tarkemmin itsestään ja tehtävästä. Erityisesti työpaikkaa vaihtavat ja etsivät sekä opiskelijat ovat kiinnostuneita palkkatiedoista. Yleensä palkkapyynnöllään asettaa katon siihen, mitä työnantaja tehtävästä tarjoaa eli kannattaa olla perillä asioista.

Keskustellaanko teidän työpaikallanne palkoista?

Teksti ja kuva: Olli Backman, alueasiamies, Insinööriliitto