Olli Ahola-Luttila savustaa maa-artisokkia ja tomaatteja Hasado-grillissä.
Olli Ahola-Luttila savustaa maa-artisokkia ja tomaatteja Hasado-grillissä.

Lisukkeet

viimeistelevät grilliaterian

Harrastajakokki neuvoo ottamaan kesäruokailusta ilon irti.

Pihalla tarkenee sisävaatteissa, ja terassi on miellyttävässä puolivarjossa. Kaksi grilliä käy jo kuumana, kun Olli Ahola- Luttila ryhtyy paistopuuhiin.

Olemme hänen takapihallaan Pyhtäällä Kymenlaaksossa ja vähän sisällä keittiön puolella. Tarkoitus on laatia helppo ja hyvä setti kesän käristelyihin.

Täksi illaksi mieleen tuli tehdä kattaus, johon kuuluu dry aged -nautaa ja halstrattuja silakoita. Kalat tulevat Kotkan kalamarkkinoilta. Sivuun tulee tomaattia ja pinaattia, paahdettuja valkosipuliperunoita, chimichurria ja maa-artisokkaa sekä inkiväärimarinoituja kurkkuja.

– En panostaisi pihvin määrään vaan laatuun, enkä aina tekisi lohta vaan kokeilisin eri kaloja. Mieluummin satsaan sitten lisukkeisiin ja teen niitä monenlaisia, Ahola-Luttila sanoo.

– Maa-artisokat ovat meheviä ja makeita, ja tomaatti sopii hyvin kalan kanssa.

Kun Ahola-Luttila tekee ruokaa, pari asiaa kiinnittää huomion. Resepteistä ei ole tietoakaan, ja mitta-astiat loistavat poissaolollaan. Kaikki valmistuu peukalotuntumalla ja maistamalla.

Kilpailussa tuli kakkossija

Vaikka Ahola-Luttila on päätoimeltaan mobiiliverkkoliiketoiminnan globaalin toimitusketjun suunnittelun johtaja Nokialla, ihan tavallinen kotikokki hän ei ole. Hän tekee sivutoimenaan yksityiskokin hommia ihmisten kodeissa ja mökeillä. Lisäksi hän ylsi viime vuonna toiselle sijalle Master Chef Suomi -kokkikilpailussa televisiossa.

Perusymmärrys ruoanlaittoon liittyvästä kemiasta ja fysiikasta auttaa, mutta liian vakavasti ruoanlaittoa ei kannata ottaa.

– En tee ruokaa insinöörimäisellä pieteetillä vaan ennemmin boheemilla vapaudella.

Lempiruokaa tai -juomaa ei Ahola-Luttilalla ole, vaan parasta on saada kokeilla erilaisia ruokalajeja.

Ruokakulttuureista mieleen nousee ensimmäisenä Italia helppoine ja raikkaine makuineen. Aasiassa parasta ovat mausteet.

– Suomalaisista raaka-aineista eri kalalajit ovat alikäytettyjä. Lisäksi perunan kotimaiset lajikkeet taipuvat moneen herkkuun.

Ruokajuomaksi sopii viini. Alkoholittomaksi juomaksi parhaimpia ovat vichy tai kolajuoma.

– Coca Cola on maukasta. Se toimii myös perusmarinadin osana, koska siinä on sokeria ja makua.

Avotuli ja ritilä riittävät

Pihalla seisoo kolme grilliä, joista kaksi on tänään käytössä. Rosterinen Hasado on paikallisen tehtaan valmistama avotuligrilli, jolla paistuvat liha ja kalat. Vieressä on Kamado, pyöreä keraaminen grilli, joka savustaa ja hauduttaa kasvikset. Viereinen Weberin pallogrilli on hyvä yleisgrilli, mutta tällä kertaa tarpeeton. Kaikki toimivat avotulella.

– Moni ajattelee, että hiiligrilli on vaikeakäyttöinen, mutta ei se ole. Piippusytyttimellä ja hyvillä hiilillä se on käyttövalmis alle vartissa, Ahola-Luttila kertoo.

– Lisäksi tuli tuo ruokaan oman mausteensa.

Sisäkeittiössä riittää tilaa kulinaristiseen taiteeseen, ja koneet edustavat uusinta tekniikkaa. Välineurheilua ruoan tekeminen ei Ahola-Luttilan mielestä kuitenkaan ole.

– Ei ruoanlaittoon tarvitse kuin nuotion ja jonkin levyn tai ritilän. Se on omasta mielikuvituksesta kiinni, mitä saa tehtyä.

Ahola-Luttila pitää ruoan valmistusta täydellisenä tapana irrottautua työasioista.

– Kun muut joogaavat, minä kokkaan.

Ehkä joogaajatkin pian kokkaavat.

Pöytään on katettu kurkkuja, silakoita, maa-artisokkia, nautaa, tomaattia ja perunaa.Pöytään on katettu kurkkuja, silakoita, maa-artisokkia, nautaa, tomaattia ja perunaa.

Salaatti paahdetuista tomaateista ja pinaatista

• erivärisiä pieniä tomaatteja

• tuoretta pinaattia

• basilikaa

• valkosipulia

• chiliä

• oliiviöljyä

• suolaa

• pippuria

• balsamicoetikkaa

Laita pieneen uunivuokaan erivärisiä pieniä tomaatteja. Lisää reilusti oliiviöljyä, loraus balsamietikkaa, suolaa, chiliä ja reilusti valkosipulia ohuina siivuina. Paahda uunissa tai grillissä 220 asteessa 20 minuuttia. Sekoita sekaan basilikaa sekä pinaattia ja tarjoile.

Lihaa, kalaa ja kasviksia

Olli Ahola-Luttila laati kesägrilliin aterian, jossa on vähän kaikkea. Kuvaa ruutukoodi ja lue pääkomponenttien, lisukkeiden ja kastikkeiden valmistusohjeet. Tarjolla on:

• dry aged -ulkofile

• halsterisilakat

• paahdettuja perunoita ja mojokastiketta

• paahdettuja maa-artisokkia ja chimichurria

• paahdettua tomaattia ja pinaattia

• Kurkkua, pinaattia, inkivääriä ja jugurttia

Lue lisää: insinoori-lehti.fi/artikkelit/lihaa-kalaa-ja-kasviksia