Insinööri-lehti

Tekes vastaa matkapuhelinalan rakennemuutokseen

Valtionhallinnossa on kevään mittaan suunniteltu työ- ja elinkeinoministeriön vetämänä julkisen sektorin toimenpiteitä matkapuhelinalan rakennemuutokseen vastaamiseksi. Yksi laajemman kokonaisuuden toimenpiteistä on Tekesin aloittama Tempo-aktivointihanke.

Uudistavana innovaatiotoimijana Tekes on suunnitellut joukon uusia avauksia sekä olemassa olevien toimenpiteiden jatkamista ja vahvistamista. Toimenpiteiden tarkoituksena on hyödyntää matkapuhelinalan murroksen tuomia mahdollisuuksia ja osaamista uutena liiketoimintana.

Muutoksessa oleva ala kattaa Suomessa Nokian ja useita satoja muita yrityksiä. Näillä on maailmanluokan osaamista tietoliikenneverkkojen, mobiililaitteiden, komponenttien, verkon kautta tapahtuvien palveluiden ja ohjelmistojen kehityksessä. Lisäksi Suomessa on jo suuri joukko edelläkävijäyrityksiä erilaisten mobiiliratkaisujen soveltamisessa.

Tekesin toimet kohdistuvat muun muassa uusien yritysten synnyttämiseen ja kasvuun sekä alihankintayritysten uusien liiketoimintojen mahdollistamiseen. Eri toimialoilla on runsaasti mobiileihin ratkaisuihin liittyviä tarpeita ja mahdollisuuksia, joiden realisoimista toimenpiteillä edistetään. Lisäksi julkisen tutkimuksen rahoituksessa painotetaan uuden osaamisen luomista murroksen pohjalta.

–  Tekesin toimenpiteiden tavoitteena on saada aikaan uutta ja uudenlaista liiketoimintaa, toimintamalleja ja yhteistyökuvioita, kertoo johtaja Martti Äijälä.

Tempo-aktivointihankkeella uutta liiketoimintaa

Yhtenä osana näitä toimenpiteitä Tekes käynnistää mobiilille tietoliikennealalle Tempo-aktivointihankkeen, jonka avulla halutaan luoda uusia liiketoiminta-avauksia. Hankkeessa haetaan yhdessä yritysten kanssa eri aloilta mobiilien ratkaisujen sovelluskohteita sekä tunnistetaan niihin sopivia ratkaisuja, niiden toimittajia ja kehittäjiä. Lisäksi demonstroidaan eri aloille monistettavia ratkaisuja.

–  Toiminta painottuu syksyn 2011 aikana alkuvaiheen kehittämishankkeisiin, joissa on mahdollista saada nopeasti markkinoille kokeiltavaksi ja myöhemmin monistettavaksi erilaisia sovelluksia. Tämän lisäksi Tekes rahoittaa edelleen myös mobiilialaan liittyviä laajempia kehitys- ja tutkimushankkeita, sanoo toimialajohtaja Risto Setälä.

Jo aiemmin Tekes on rahoittanut mobiilialan t&k-toimintaa yli 20 miljoonalla eurolla vuosittain.

Lisätietoa
Tekesin mobiiliaktivointihankkeen sivut