Insinööri-lehti

Suomen kansalaisista 44,7 prosenttia oli työllisiä vuonna 2008

Tilastokeskuksen työssäkäyntitilaston mukaan Suomen kansalaisista oli työllisiä 44,7 prosenttia vuoden 2008 lopussa. Työttömiä oli 4,4 prosenttia, opiskelijoita ja lapsia 24,4 prosenttia sekä muita työvoiman ulkopuolella olevia (muun muassa eläkeläiset, varusmiehet) 26,6 prosenttia. Työssäkäyntitilastossa mukana ovat Suomessa vakituisesti asuvat henkilöt.

Työllisten osuuteen vaikuttavat kansalaisuuksittain melkoisesti vaihteleva väestörakenne, kuten eläkeläisten tai lasten suuri osuus.

Kansalaisuuden mukaan tarkasteltuna Suomessa vakituisesti asuvasta väestöstä suhteellisesti eniten työllisiä oli kenialaisten (67,7 prosenttia), alankomaalaisten (60,2 prosenttia) ja nigerialaisten (59,4 prosenttia) kansalaisissa vuoden 2008 lopussa. Osuus on laskettu kaikista kyseisen maan kansalaisista. Tarkasteluun on otettu mukaan yli 500 henkilöä sisältävät kansalaisuudet.

Eniten työttömiä oli irakilaisten (21,9 prosenttia), marokkolaisten (19,9 prosenttia) ja afganistanilaisten joukossa (18,4 prosenttia). Sudanin, Myanmarin ja Kongon demokraattisen tasavallan kansalaisista yli puolet olivat joko opiskelijoita tai lapsia.

Työttömyys- ja työllisyysaste kansalaisuuden mukaan
Kansalaisuuden mukaan tarkasteltuna alhaisin työttömyysaste oli kenialaisilla (4,0 prosenttia), nepalilaisilla (6,7 prosenttia), intialaisilla ja alankomaalaisilla (7,2 prosenttia). Suomen kansalaisten työttömyysaste oli yhdenneksitoista alhaisin eli 8,7 prosenttia ja kaikkien yhteensä 8,9 prosenttia. Varsinainen työttömyysaste lasketaan työttömien osuutena työvoimasta.

Sudanin, Somalian, Irakin, Afganistanin ja Myanmarin kansalaisten työttömyysaste oli yli viisikymmentä prosenttia.

Vuonna 2008 työllisyysaste oli korkein kenialaisilla (72,9 prosenttia), suomalaisilla (71,3 prosenttia) ja virolaisilla (69,0 prosenttia). Koko maan työllisyysaste oli 70,7 prosenttia. Alhaisin työllisyysaste oli myanmarilaisilla (9,0 prosenttia), afganistanilaisilla (17,8 prosenttia) ja irakilaisilla (19,7 prosenttia). Työllisyysaste lasketaan työllisten prosenttiosuutena 18–64–vuotiaasta väestöstä.