Rana Plazan tuhoisasta tehdasonnettomuudesta tulee huhtikuussa kuluneeksi tasan vuosi. Huhtikuun 24. päivänä vuonna 2013 Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa tapahtui maan tuhoisin tehdasonnettomuus, joka tappoi 1 138 työntekijää. Yli 2 000 työntekijää loukkaantui.
Suomen Puhtaat vaatteet -verkosto on aloittanut Maksa pois! -kampanjan. Kampanja muistuttaa osana kansainvälistä Pay Up! -kampanjointia, että kuolleiden omaisille ja onnettomuudessa vammautuneille työntekijöille luvatut korvaukset ovat edelleen maksamatta.
Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskuksen SASKin viestintäpäällikkö Jukka Pääkkösen mukaan tukirahaston tarvitsema 40 miljoonan Yhdysvaltain dollarin summa on pikkuraha miljardibisneksessä.
– Vaateyhtiöille kysymys ei ole niinkään rahasta, vaan siitä, että he myöntävät myös käytännössä korvausvastuunsa uhreille ja omaisille, Pääkkönen sanoo.
Onnettomuuden jälkeen Bangladeshista tekstiilejä ja vaatteita alihankkivat yritykset sopivat kansainvälisten ammattiliittojen aloitteesta avustus- ja korvausrahaston perustamisesta, koska Bangladeshin sosiaaliturvajärjestelmä ei aiempien kokemusten perusteella uhreja auta.
Rahastosta on tarkoitus maksaa korvaukset vammautuneille ja kuolleiden omaisille. Jotta korvauksia päästään maksamaan, rahaston on kerättävä 40 miljoonan Yhdysvaltain dollarin pääoma. Brändeistä, joille Rana Plazan tehdas valmisti vaatteita, vasta alle puolet on julkisesti sitoutunut maksamaan lahjoituksia rahastoon.
Kansainvälinen Clean Clothes -kampanjaverkosto ja Suomen Puhtaat vaatteet -verkosto vaativat, että etenkin onnettomuustehtaalta tavaraa tilanneet vaatealan suuryritykset kuten Benetton sitoutuvat tukemaan uhrien tukirahastoa. Benettoniin kohdistuva kampanja kantaa nimeä United Victims of Benetton.
Romahtaneesta tehdasrakennuksesta pelastettiin noin 2 500 työntekijää, moni vammautuneena. Bangladeshin turma on maailman tuhoisin teollisuusonnettomuus sitten vuonna 1984 Intiassa Bhopalissa sattuneen kemiantehtaan räjähdyksen.