Insinööri-lehti

Korkeasti koulutetut muuttavat ja pendelöivät muita enemmän

Korkeasti koulutetut henkilöt ja pariskunnat sekä muuttavat että pendelöivät muita enemmän. Muuttamisen todennäköisyys on korkeimmillaan nuorena, mutta pendelöinnin ikäjaukauma on tasaisempi. 

KTL Satu Nivalaisen väitöstutkimuksen mukaan nuoret ja koulutetut perheet muuttavat aktiivisemmin ja perheen elämänvaiheen ja muuttamisen välillä on vahva yhteys. Erityisesti kouluikäiset lapset ehkäisevät selvästi muuttamista.

Miehen ura näyttää kuitenkin painavan muuttopäätöksessä enemmän eli vaimot todennäköisemmin muuttavat seuratakseen miestään.  Vaimon työpaikka puolestaan hillitsee perheiden muuttoa.

Tiiviit siteet nykyiseen asuinalueeseen ehkäisevät maakuntien välistä muuttamista, kun taas miehen korkeampi koulutus kannustaa pitkän matkan muuttoja. Myös puolisoiden välinen suuri tuloero lisää pitkän matkan muuton todennäköisyyttä.

Pendelöinti on selvästi yleisempi työvoiman liikkuvuuden muoto kuin muuttaminen. Siinä missä muuttoliikkeellä on taipumus keskittää väestöä suurimpiin keskuksiin, pendelöinti auttaa tasaamaan väestön alueellista jakautumista.

KTL Satu Nevalainen tutki väitöskirjassaan perheiden muuttoa ja maantieteellistä liikkuvuutta Suomessa 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa. Väitöstutkimus tarkastetaan Jyväskylän yliopistossa 24. syyskuuta.

Väitöstiedote löytyy osoitteesta, https://www.jyu.fi/ajankohtaista/arkisto/2010/09/tiedote-2010-09-21-10-03-02-553349