Insinööri-lehti

Inflaatio kiihtyi tammikuussa 3,2 prosenttiin

Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintojen vuosimuutos eli inflaatio kiihtyi tammikuussa 3,2 prosenttiin. Joulukuussa se oli 2,9 prosenttia. Inflaatiota kiihdytti ennen kaikkea alkoholiveron ja liikenteen polttoaineverojen nosto.

Tammikuussa kuluttajahintoja nosti edellisestä vuodesta eniten asumisen ja ravinnon kallistuminen. Asumisen hintaa nostivat erityisesti korkojen nousu sekä vuokrankorotukset. Elintarvikkeiden hintoja nosti taas ennen kaikkea alkoholittomien juomien, makeisten ja jäätelön, lihan sekä maito- ja viljatuotteiden kallistuminen. Myös alkoholijuomien ja ravintola- ja kahvilapalvelujen hintojen nousu vaikutti inflaatioon.

Tammikuun inflaatiota hillitsi eniten kulutuselektroniikan ja matkaviestintäpalvelujen halpeneminen edellisestä vuodesta. Joulukuusta tammikuuhun kuluttajahinnat nousivat 0,6 prosenttia, mikä johtui ennen kaikkea valmisteverojen nostosta.

Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin ennakkotietojen mukaan euroalueen inflaatio oli tammikuussa sama kuin viime vuoden joulukuussa, 2,7 prosenttia. Suomen vastaava inflaatio oli tammikuussa 3,0 prosenttia.

 

Lisätietoja: Tilastokeskus