Insinööri-lehti

Inflaatio huhtikuussa 3,1 prosenttia

Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintojen vuosimuutos eli inflaatio kiihtyi hieman, sillä se oli huhtikuussa 3,1 prosenttia. Maaliskuussa se oli 2,9 prosenttia. Inflaation lievä kiihtyminen johtui ennen kaikkea ajoneuvoveron nostosta.

Kuluttajahintoja nosti huhtikuussa viime vuodesta eniten asumisen, liikenteen ja ravinnon kallistuminen. Asumisen hintaa nostivat erityisesti vuokrankorotukset ja korkojen nousu, liikennettä kallisti ennen kaikkea polttoaineiden hinnan nousu ja ajoneuvoveron nosto. Elintarvikkeiden hintoja nosti puolestaan eniten lihan ja maitotuotteiden kallistuminen. Alkoholijuomien ja ravintola- ja kahvilapalvelujen kallistumisella oli niin ikään suuri vaikutus inflaatioon. Huhtikuun kuluttajahintojen nousua hillitsi eniten kulutuselektroniikan ja tietoliikennepalvelujen halpeneminen edellisestä vuodesta.

Maaliskuusta huhtikuuhun kuluttajahinnat nousivat 0,3 prosenttia, mikä johtui ennen kaikkea ajoneuvoveron nostosta ja bensiinin kallistumisesta.

Euroalueen inflaatio huhtikuussa 2,6 prosenttia

Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin ennakkotietojen mukaan euroalueen inflaatio oli huhtikuussa 2,6 prosenttia. Maaliskuussa se oli 2,7 prosenttia. Suomen vastaava inflaatio oli huhtikuussa 3,0 prosenttia.

Yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana omistusasumista, rahapelejä, kulutus- ja muiden luottojen korkoja, omakotitalon palovakuutusta eikä ajoneuvoveroa. Yhdenmukaistettuun kuluttajahintaindeksiin kuuluvat kulutuserät ja laadintasäännöt on määritelty EU-asetuksin.

 

Lisätietoja: Tilastokeskus