Insinööri-lehti

Inflaatio heinäkuussa 2,9 prosenttia

Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintojen vuosimuutos eli inflaatio oli heinäkuussa 2,9 prosenttia. Kesäkuussa se oli 2,8 prosenttia.

Kuluttajahintoja nosti heinäkuussa viime vuodesta eniten ravinnon, liikenteen, asumisen sekä alkoholin ja tupakan kallistuminen. Elintarvikkeiden hintoja nosti lähinnä lihan, kasvisten, makeisten ja jäätelön sekä alkoholittomien juomien kallistuminen. Liikenteen kallistumisen aiheuttivat erityisesti ajoneuvoveron nosto ja polttoaineiden hinnan nousu. Asumisen hintaa taas nostivat eniten vuokran- ja hoitovastikkeiden korotukset. Ravintola- ja kahvilapalvelujen ja vaatteiden hintojen nousulla oli niin ikään vaikutusta inflaatioon.

Heinäkuussa kuluttajahintojen nousua hillitsi eniten korkojen lasku sekä ulkomaan valmismatkojen, sähkön ja matkaviestintäpalvelujen halpeneminen edellisestä vuodesta. Kesäkuusta heinäkuuhun kuluttajahinnat laskivat 0,2 prosenttia, mikä johtui ennen kaikkea vaatealennusmyynneistä.

Euroalueen inflaatio heinäkuussa 2,4 prosenttia

Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin ennakkotietojen mukaan euroalueen inflaatio oli heinäkuussa sama kuin kesäkuussa, 2,4 prosenttia. Suomen vastaava inflaatio oli heinäkuussa 3,1 prosenttia.

Yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana omistusasumista, rahapelejä, kulutus- ja muiden luottojen korkoja, omakotitalon palovakuutusta eikä ajoneuvoveroa. Yhdenmukaistettuun kuluttajahintaindeksiin kuuluvat kulutuserät ja laadintasäännöt on määritelty EU-asetuksin.