Hallitus haluaa estää terveiden yritysten ajautumisen konkurssiin.
Insinööri-lehti

Hallitus tukee yrityksiä poikkeusoloissa

Hallitus pyrkii turvaamaan sen, että yritykset pystyvät jatkamaan toimintaansa kannattavasti koronaviruskriisin jälkeen.

Yrityksille on tarjolla suoria yritystukia ja lainojen takauksia. Uusimpana toimenpiteenä valtion pääomasijoitusyhtiö Tesi käynnistää 14. huhtikuuta uuden rahoitusohjelman keskisuurille yrityksille. Valtio suuntaa ohjelmaan 150 miljoonaa euroa.

Tesi käynnistää rahoitusohjelman koronaviruksen vaikutuksista tilapäisiin vaikeuksiin joutuneiden keskisuurten yritysten toiminnan jatkumisen turvaamiseksi. Tavoitteena on, että terveitä yrityksiä ei päästetä konkurssiin niiden liiketoiminnasta riippumattoman kriisin seurauksena.

Kunnat, ely-keskukset ja Business Finland myöntävät yrityksille suoria yritystukia, jos yrityksen liiketoiminta on vaikeutunut koronavirustilanteen vuoksi. Hallitus on päättänyt tuista aiemmin osana vuoden 2020 lisätalousarviota.

Yksinyrittäjä voi hakea kunnalta tukea koronavirustilanteessa. Tukiin on varattu 100 miljoonaa euroa. Ely-keskukset puolestaan tukevat pienyrityksiä, jotka ovat kärsineet koronaviruksen aiheuttamista markkina- ja tuotantohäiriöistä. Tukiin on varattu 200 miljoonaa euroa.

Business Finlandin rahoitus on suunnattu pk- ja midcap-yrityksille, joiden liiketoiminta kärsii koronaviruksen aiheuttamista markkina- ja tuotantoketjuhäiriöistä. Tukiin on varattu 700 miljoonaa euroa.

Yrityksiä tuetaan myös sopeuttamaan toimintaansa lyhentämällä väliaikaisesti lomautusten ilmoitusaika ja yhteistoimintaneuvotteluiden kestoaikaa. Lakimuutokset ovat voimassa 1.4.–30.6.2020.

Hallitus järjesti tänään koronatilannekatsauksen, jossa aiheena oli yritysten tukeminen koronavirustilanteessa.

Kuva: Elena Noeva /Mostphotos