Insinööri-lehti

Akava haluaa kuntauudistukseen kaasua

Kuntien talouden tervehdyttäminen sekä laadukkaan opetuksen ja koulutuksen puolustaminen ovat Akavan kuntavaalitavoitteiden ykköspainopisteitä. Akavan 2012 tekemän kuntauudistuskyselyn mukaan yli 90 prosenttia akavalaisista haluaa selvät laatu- ja tasokriteerit kuntien vastuulla oleville palveluille. Sosiaali- ja terveyspalveluihin halutaan parempia resursseja (86 prosenttia).

– Väestörakenteen muutokset ovat karu tosiasia, jotka panevat huoltosuhteen sekä ikä- ja elinkeinorakenteen koville. Kuntien on pakko hakea uusia toimintamalleja kaikkialla Suomessa, toteaa puheenjohtaja Sture Fjäder.

Akavan tekemän kuntauudistuskyselyn mukaan akavalaiset arvostavat erityisesti kirjasto- ja kulttuuripalveluja sekä liikuntapalveluja. Myös koulutus saa hyvän arvosanan.

– Vanhustenhoidon tulevaisuudesta on huolissaan suuri joukko, 37 prosenttia akavalaisista. Myös työmatkojen piteneminen ja työpaikkojen katoaminen huolestuttaa, tietää asiantuntija Kristiina Kokko kertoa.

Velkaantuminen kuriin

Fjäderin mukaan kunnat eivät voi jatkossa elää velkarahan varassa, sillä se vaarantaa sekä palvelut että julkisen talouden kestävyyden. Vaakalaudalla on tulevien sukupolvien hyvinvointi. Siksi talouden tervehdyttäminen on aivan välttämätöntä. Kuntakoon pitää kasvaa, jotta palveluita voidaan järjestää kestävällä tavalla. Kunta- ja palvelurakenneuudistukseen pitääkin nyt  saada vauhtia.

Fjäder haluaa myös, että työllisyysaste nousisi meilläkin hyvälle pohjoismaiselle 75-78 prosentin tasolle nykyisestä 68 prosentista. Se on edellytys työllisyyden ja hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämiselle. Tuottavuus on saatava myös julkisella sektorilla paranemaan, kun se toistaiseksi on tippunut koko 2000-luvun ajan.

Fjäderin mukaan kuntauudistus kaatuu tai pysyy pystyssä akavalaisten kautta. Siksi Akava on vahvasti mukana kuntauudistuksessa, kunnallisvaalikeskusteluissa sekä palvelurakennekeskusteluissa.
Kuntavaaleihin liittyen Akava järjestää Akava-päiviä suurimmilla paikkakunnilla. Jatkossa näitä päiviä on tarkoitus järjestää useammillakin paikkakunnilla, kertoo johtaja Pekka Piispanen.

Akava tähdentää, että kunnallisvaaleissa on pelissä kuntien tulevaisuus. Nyt on aika vaikuttaa osallistumalla. Kuntien tulevaisuus ja kuntauudistus ovat tärkeitä akavalaisille sekä työntekijöinä että veronmaksajina. Siksi on toivottavaa, että mahdollisimman moni akavalainen asettuu kuntavaaleissa ehdolle eri puolilla Suomea.

 

Teksti: Ilona Mäenpää