tutkittua • numeroina
Kesätöiden saaminen vaikeutui yhä
Heikentynyt tilanne työmarkkinoilla näkyi myös opiskelijoiden työllistymisessä kesätöihin, selviää Insinööriliiton opiskelijatutkimuksen tuloksista. Kesätöissä olleiden osuus on vähentynyt viime vuosina, ja moni vastaaja kertoi työn saamisen olleen selvästi viime vuotta vaikeampaa. Aiempaa harvempi työskenteli oman alansa töissä.
Kesätöiden palkkataso kuitenkin nousi hieman, ja se oli keskimäärin 2 400 euroa kuukaudessa. Korkeimpia palkat olivat tekniikan alan koulutusta vastaavissa työtehtävissä.
Opiskelijoista suurin osa pitää opintojaan sopivan vaativina. Monilla huoli riittävästä toimeentulosta opintojen aikana heikentää hyvinvointia.
Kokemus kesätyöpaikan löytämisestä viime vuoteen verrattuna (kysytty vähintään 2. vuoden opiskelijoilta), %
2 400 €
Insinööriopiskelijoiden mediaanipalkka kesätöissä oli 2 400 euroa kuukaudessa viime kesänä. Palkkataso nousi viime vuodesta 35 euroa kuussa.
2 500 €
Pääkaupunkiseudulla kesätöiden mediaanipalkka oli 2 500 euroa kuukaudessa. Muualla Suo- messa mediaanipalkka oli 2 304 euroa kuussa. Palkoissa oli vain vähän eroja koulutusalojen mukaan. Palkkaan vaikutti eniten työtehtävien vaativuus. Kesätyöpalkat olivat korkeimmat tekniikan alan koulutusta vastaavissa tehtävissä kuten työnjohdossa ja suunnittelutehtävissä.
Kansainväliset opiskelijat ovat motivoituneita opintoihinsa, mutta työllistyminen on vaikeampaa kuin suomalaistaustaisilla opiskelijoilla. Kv-opiskelijat ovat löytäneet kesätöitä selvästi harvemmin kuin suomalaistaustaiset, ja työt ovat olleet useammin opintoja vastaamattomia.
Suurin osa kv-opiskelijoista pitää Suomeen jäämistä valmistumisen jälkeen erittäin todennäköisenä. Suomessa arvostetaan muun muassa korkeatasoista koulutusta sekä työn ja vapaa-ajan välistä tasapainoa.
Moni kertoo kuitenkin, että päätös Suomeen jäämisestä riippuu suuresti siitä, onnistuuko saamaan koulutusta vastaavan työpaikan opintojen jälkeen.
Tutkimuksen taustaa
Insinööriliiton opiskelijatutkimus toteutetaan joka syksy lukuvuoden alussa. Tutkimuksella kartoitetaan tekniikan alan ammattikorkeakouluopiskelijoiden työssäkäyntiä kesällä ja lukuvuoden aikana.
Lisäksi kyselyssä selvitetään opiskelijoiden hyvinvointiin liittyviä asioita. Tutkimukseen vastasi tänä syksynä 3 354 opiskelijaa eri ammattikorkeakouluista.
Hyödynnä palkkasuositukset työuran alkuvaiheilla. Insi- nööriliitto julkaisee vuosittain suositukset vastavalmis- tuneille insinööreille ja opiskelijoille kesätöihin sekä työharjoitteluun.
Palkkasuositukset ovat hyvä apu oman alan töiden palkasta neuvoteltaessa. Uudet palkkasuositukset julkaistaan loppuvuonna verkossa.
■ Lue lisää: ilry.fi/palkkasuositukset.
49 %
Noin puolet insinööriopiskelijoista työskenteli edellisen lukuvuoden aikana, muulloinkin kuin kesätöissä. Yleisintä työskentely oli opinnoissa pidemmälle ehtineillä ja monimuoto-opiskelijoilla. Päiväopiskelijoista 13 prosenttia teki oman alansa töitä opintojen ohella.
73 %
Kolme neljästä opiskelijasta oli töissä viime kesänä. Viidennes ei saanut työpaikkaa ja viisi prosenttia ei halunnut töihin kesäksi. Kesätyöpaikan löytäneet opiskelijat olivat hakeneet keskimäärin 10:tä työpaikkaa.
85 prosenttia työskenteli kesätöissä yksityisellä sektorilla. Yleisimmät työnantajat olivat teknologiateollisuus, rakennusliikkeet ja muut yksityiset yritykset.
Noin joka neljäs opiskelija teki kesällä muita kuin tekniikan alaan kuuluvia töitä. Muita yleisiä työtehtäviä olivat mm. tekniikan alan suoritustason tehtävät, työnjohto ja asennus-, laboratorio- tai valvomotyö. Oman alan töitä tehtiin viime vuotta hieman vähemmän, ja ne ovat yleisempiä pidemmällä opinnoissa olevilla opiskelijoilla.
Kesätöiden kesto oli keskimäärin 14 viikkoa. Etätöitä tehtiin kesätöissä melko vähän.
LÄHDE: Insinööriliiton opiskelijatutkimus 2024