opiskelijat
Opiskelijat kokevat itsensä terveemmäksi
Korkeakouluopiskelijoiden terveydentila, etenkin mielenterveys, on ollut kiivaan keskustelun aihe pitkään.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n toteuttama Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimus (KOTT) tutkii opiskelijoiden hyvinvoinnin nykytilaa.
Tutkimuksen kohteena ovat 18–34-vuotiaat, läsnäoleviksi ilmoittautuneet korkeakoulu- opiskelijat.
KOTT 2024 -tutkimus tarjoaa vertailukohtaa edeltävään tutkimukseen vuodelta 2021. Tutkimus tuo esiin paitsi fyysisen terveydentilan myös psyykkisen hyvinvoinnin tilan, joka on noussut erityisesti huolenaiheeksi viime vuosina.
Tutkimuksen mukaan noin 70 prosenttia korkeakouluopiskelijoista arvioi terveydentilansa hyväksi tai melko hyväksi, miehillä tämä osuus oli hieman suurempi kuin naisilla. Vuosien 2021–2024 välillä koettu terveys parani.
Vaikka yleinen terveydentila on kohentunut, terveysongelmista johtuvat toimintarajoitteet ovat kuitenkin lisääntyneet. Noin kolmannes opiskelijoista koki rajoitteita, ja ne olivat yleisempiä naisilla kuin miehillä.
Psyykkinen kuorma vähentynyt
Mielenterveyden osalta KOTT 2024 -tutkimuksen tulokset osoittavat, että korkeakouluopiskelijoiden psyykkinen kuormitus on vähentynyt edellisiin vuosiin verrattuna. Tänä vuonna merkittävää psyykkistä kuormitusta koki kuitenkin edelleen reilu neljännes opiskelijoista.
Naisilla ahdistuneisuushäiriöiden ja masennuksen esiintyvyys oli kasvanut vuodesta 2021, kun taas miehillä luvut pysyivät samalla tasolla.
Tutkimuksen mukaan keskittymisvaikeudet ovat lisääntyneet, ja ne olivat myös hieman yleisempiä ammattikorkea- kouluopiskelijoilla.
Tutkimuksessa nähdään tärkeänä selvittää, miksi keskittymisvaikeudet yleistyvät ja miten ne voitaisiin ottaa huomioon, kun mietitään palveluita ja opintoja.
Vaikka mielenterveyspalvelujen saatavuus on parantunut, edelleen suuri osa opiskelijoista kokee, etteivät he saa riittävästi apua.
Riittäviä tukitoimia
Korkeakouluopiskelijoiden yleinen terveys on parantunut, mutta mielenterveysongelmat, kuten ahdistus, masennus ja keskittymisvaikeudet, ovat yhä merkittäviä huolenaiheita.
Opiskelijat tarvitsevat riittävästi tukea sekä fyysiseen että psyykkiseen hyvinvointiin, mikä vaatii muun muassa mielenterveyspalvelujen kehittämistä ja opiskelijoiden arjen tukemista.
Opiskelijoiden toimintakykyä tukee mielenterveysongelmien varhainen tunnistaminen ja hoito sekä terveelliset elintavat, kuten riittävä uni ja liikkuminen.
IOL:n hallitus vuodelle 2025
Insinööriopiskelijaliiton liittokokous
Insinööriopiskelijaliitto IOL:n liittokokous järjestettiin marraskuussa Hämeenlinnassa Aulangolla. Kaksipäiväisessä kokouksessa hyväksyttiin ensi vuotta ohjaavat toimintasuunnitelma ja talousarvio sekä edeltävän vuoden toimintakertomus.
IOL:lle valittiin myös uusi hallitus ensi vuodelle. Jännittävien vaalien jälkeen hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Kasper Laaksonen ja varapuheenjohtajaksi Pinja Nykänen.
Hallituksen jäseniksi valittiin Hanna Ehtonen, Robert Lönnfors, Casper Varis, Tatu Hirvonen, Katariina Jokimäki, Emmi Helkkula, Jenni Juurinen ja Vennu Sarvi.
Lauantai-iltana liittokokouksen illallisen yhteydessä palkittiin perinteisesti vuoden paikallisyhdistys ja vuoden aktiivi. Vuoden paikallisyhdistyksen palkinnon sai Mikkelin Insinööriopiskelijat MIO. Valinnan perusteluina oli aktiivinen ja kehittävä ote liittoyhteisössä ja omalla kampuksella.
Vuoden aktiivin palkinnon sai Risto Laurila Valkeakosken Insinööriopiskelijoista, ansioistaan koulutuspoliittisena vastaavana.
KUVA: Emma juhola
Haluan päättää -kampanja
Syksyn aikana käynnissä ollut Haluan päättää -kampanja on kerännyt ympäri Suomea insinööriopiskelijoita opiskelijakuntien edustajistoihin. Kampanjan tarkoituksena on ollut tuoda insinööriopiskelijoiden ääntä kuuluviin opiskelijakuntien ylimmässä vaikuttamisen elimessä.
Yhteensä kampanjan kautta valittuja insinööriopiskelijoita on yli 50 ainakin 11 eri opiskelijakunnan edustajistossa Suomessa.
Valmistutko vuodenvaihteessa? Onnittelut! Muistathan tehdä valmistumisilmoituksen jäsensivujen kautta, kun tiedät tarkan valmistumispäiväsi. Ilmoituksen voi tehdä jo kuukautta ennen varsinaista valmistumispäivää.
IOL:n viestintäkanavat
Facebook Insinööriopiskelijaliitto IOL ry
X IOLry
Instagram @insinooriopiskelijaliitto
kotisivu www.iol.fi
IOL:n ÄÄNI
Kulunut vuosi on osoittanut, kuinka tärkeää yhteisön merkitys on erityisesti silloin, kun opiskelijat kohtaavat haasteita ja kaipaavat tukea. Leikkaukset opiskelijoiden toimeentulosta, jatkuvasti kasvavat paineet ja haasteet jaksamisen kanssa sekä vaikeudet harjoittelupaikkojen löytämisessä ovat saaneet monet insinööriopiskelijat hakemaan tukea muusta opiskelijayhteisöstä.
Kuluvana vuonna insinööriopiskelijayhteisö on ollut entistä aktiivisempi. Yhteisten tapahtumien ja tilaisuuksien määrä on kasvanut, ja niissä on onnistuttu luomaan yhteisiä kokemuksia eri alojen ja kampusten välillä.
Tänäkin vuonna insinööriopiskelijoita ympäri Suomea toivat yhteen Insinööriopiskelijapäivät Porissa, InssiCooper Pyhä-Luoston kansallispuistossa sekä ASTin risteily Turussa. Tilaisuudet auttavat luomaan tiiviistä yhteisöä, jossa jokainen voi tuntea itsensä osaksi suurempaa kokonaisuutta.
Tulevaisuudessa yhteisön rooli korostuu entisestään. Ensi vuosi on IOL:n 70-vuotisjuhlavuosi, ja se tuo mukanaan paitsi juhlan myös mahdollisuuden tarkastella insinööriopiskelijakulttuuria laajemmin.
Juhlavuosi on oiva hetki pohtia, kuinka yhteisö voi vastata tulevaisuuden haasteisiin. Koulutuksen kehittyminen, muuttuvat työmarkkinat ja opiskelijoiden tarpeiden moninaisuus luovat uusia ulottuvuuksia yhteisön toiminnalle.
Lisäksi insinööriopiskelijakulttuurin juhla-aika tuo esiin sen, kuinka tärkeää on vaalia perinteitä, mutta samalla avautua uusille ideoille ja kehittää vanhoja toimintamalleja.
Ensi vuoden liittohallitus tuo mukanaan tuoreita ajatuksia ja toimintamalleja, jotka vievät yhteisöä eteenpäin kohti entistä yhtenäisempää ja monimuotoisempaa tulevaisuutta.
Insinööriopiskelijoiden yhteisö on paljon enemmän kuin pelkkä opiskelijaverkosto. Yhteisössä kehitytään, opitaan toisilta, saadaan tukea ja inspiroidutaan. Ensi vuosi tuo tullessaan juhlaa ja yhteisön vahvistumista; tulevaisuus näyttää valoisalta – yhdessä voimme saavuttaa vielä enemmän.