oikeutta

Tee työsopimus huolellisesti

Suomalaisilla kuluu elämästä keskimäärin 40 vuotta työnteossa. Työsopimus onkin yksi elämän tärkeimmistä sopimuksista, ja se kannattaa tehdä harkiten.

Työsopimus on työnantajan ja työntekijän solmima vapaamuotoinen sopimus, joka on suositeltavaa ehdottomasti tehdä kirjallisesti kahtena kappaleena. Näin sekä työnantajalle että työntekijälle jää mustaa valkoisella siitä, mitä on sovittu.

Mahdollisissa ongelmatilanteissa sovitut asiat on silloin helppo tarkistaa.

Jos kirjallista työsopimusta ei jostain syystä tehdä, työnantajan on kuitenkin annettava työsuhteen ensimmäisen kuukauden aikana kirjallinen selvitys työnteon keskeisistä ehdoista.

Jos työntekijän työaika on keskimäärin enintään kolme tuntia viikossa neljän peräkkäisen viikon pituisen ajanjakson aikana, ei selvitystä tarvitse antaa.

Sopimukseen kuuluu tärkeimmät asiat

Työsopimuksen pitää sisältää vähintään työnteon keskeiset ehdot. Niitä ovat sopimuksen osapuolet, työnantajan ja työntekijän koti- tai liikepaikka sekä työnteon alkamisajankohta.

Sopimuksessa on oltava määräaikaisuuden kesto ja sen peruste sekä koeaika, jos siitä on sovittu.

Työntekopaikasta kannattaa sopia täsmällisesti, sillä työntekopaikka voi vaikuttaa päivärahojen ja kilometrikorvausten maksamiseen. Samalla voi myös sopia esimerkiksi oikeudesta etätyöhön ja sen määrästä.

Työsopimuksessa pitää ilmetä työntekijän pääasialliset työtehtävät; täsmällinen sopiminen vaikuttaa työnantajan oikeuteen muuttaa yksipuolisesti tehtäviä.

Rahasta on sovittava tarkasti

Työsopimuksessa sovitaan palkasta ja muista mahdollisista vastikkeista. Jos sopimuksessa on tulospalkkioita tai bonuksia, niiden maksuperuste kannattaa sopia täsmällisesti.

Tärkeitä sovittavia asioita ovat myös palkanmaksukausi ja -päivä sekä noudatettava työaika.

Työsopimukseen kuuluu myös vuosiloman määräytyminen. Uuden työsuhteen alussa voi olla mahdollista sopia myös niin sanotusta ylimääräisestä, joko palkallisesta tai palkattomasta lomasta seuraavalle lomakaudelle.

Vaikka tarkoituksena ei ole heti vaihtaa työpaikkaa, oleellista on sopia irtisanomisaika tai sen määräytymisen perusteet.

Ulkomaan työhön omat kohdat

Jos työhön kuuluu ulkomaan komennus, niin vähintään kuukauden kestävässä ulkomaantyöstä pitää sopia työsopimuksessa muun muassa työn kestosta sekä valuutasta, jolla rahapalkka maksetaan.

Lisäksi on sovittava ulkomailla suoritettavista rahallisista korvauksista ja luontoiseduista sekä työntekijän kotiuttamisen ehdoista.

Työehtosopimus on perustana

Työsopimuksessa on kerrottava, mitä työehtosopimusta siihen sovelletaan.

Jos sovellettavaa työehtosopimusta ei ole, niin on suositeltavaa sopia erikseen useista asioista. Näitä ovat esimerkiksi lomaraha, sairausajan palkka ja palkkakehitys.

Sovittavia asioita ovat myös matkakustannusten ja vapaa-ajalla matkustamisen korvaaminen sekä palkallinen perhevapaa.

Kilpailukiellot ovat vähentyneet

Työsuhteen jälkeiset kilpailukiellot työsopimuksissa ovat vähentyneet sen jälkeen, kun työsopimuslakia muutettiin siten, että työnantajan pitää maksaa kor- vausta kilpailukiellon ajalta.

Jos työsuhteen päättymisen jälkeistä kilpailukieltoa kuitenkin ehdotetaan, kannattaa sopimus tarkistuttaa Insinööriliitossa.

Kilpailukieltosopimusten vähentyessä erittäin tiukat salassapito- ja houkuttelukieltosopimukset ovat lisääntyneet. Näihin liittyy usein myös sopimussakkoja, ja houkuttelukielto saattaa käytännössä vastata kilpailukieltosopimusta.

Insinööriliiton jäsenten kannatta tarkastuttaa myös tämän kaltaiset sopimusehdotukset liitossa.

Työsopimuksen ehtoihin kannattaa aina perehtyä huolella ennen sopimuksen allekirjoittamista. Lisäksi viimeistään ennen allekirjoitusta kannattaa kysyä kaikki kysymykset, jotka mahdollisesti jäivät kysymättä rekrytointiprosessin aikana.

Kysymykset voivat koskea esimerkiksi työnantajan kulttuuria, työnteon tapoja, etuja tai palkkausmallia.

Perehdy tarkemmin

• Lue lisää: ytn.fi/tyosuhdeopas

• Tarkistuta työsopimuksesi Insinööriliitossa: ilry.fi/asiakaspalvelu