Helsinkiläinen osoite Eteläranta 10 tunnetaan työnantajien linnakkeena. Siellä käydään eri alojen työehtosopimusneuvotteluja.
Helsinkiläinen osoite Eteläranta 10 tunnetaan työnantajien linnakkeena. Siellä käydään eri alojen työehtosopimusneuvotteluja.

Monet sopimukset ovat katkolla

Syksyn työehtosopimusneuvottelut ovat edenneet tahmeasti.

Ylempiä toimihenkilöitä ja sitä myötä Insinööriliiton jäseniä koskevat työehtosopimusneuvottelut alkoivat alkusyksystä. Neuvottelujärjestö YTN aloitti tuolloin neuvottelut Teknologiateollisuuden työnantajien kanssa teknologiateollisuudessa sekä suunnittelu- ja konsultti- ja tietoaloilla.

Sopimusten kausi katkeaa marraskuun lopussa. Lokakuussa alkoivat verkko-operaattoreita ja -rakennusta tekevien yritysten henkilöstöä koskevat neuvottelut Palvelutyönantajat Paltan kanssa. Ict-alan sopimus on katkolla vuoden lopussa.

Vuoden vaihteessa alkavat neuvottelut monilla muilla aloilla, esimerkiksi kemianteollisuudessa joulukuussa ja energiateollisuudessa tammikuussa.

Myös julkisen sektorin neuvottelut käynnistyvät alkuvuodesta, ensimmäisenä valtiolla ja yliopistossa. Insinööriliiton jäseniä edustaa neuvotteluissa Julkisalojen koulutettujen neuvottelujärjestö Juko.

Lakimuutoksista hankauksia

Insinööriliiton edunvalvontajohtaja Petteri Oksan mielestä käynnissä olevat, hallituksen esittämät työelämään liittyvät lainmuutokset sotkevat työehtosopimusneuvotteluita.

– Ilman niitä olisimme saaneet valmiiksi jo tekstikysymykset, Oksa arvioi marraskuun lopussa.

Lainsäädäntökysymykset jumittavat kaikkien henkilöstöryhmien neuvotteluja. Ennen kaikkea hiertävät työn tekemiseen ehtoihin ja työsuhteisiin liittyvät asiat.

Työehtosopimuksissa on kirjauksia samoista asioista kuin uudessa lainsäädännössä.

– Työnantajalla on vaatimuksia niihin, Oksa sanoo.

Neuvotteluissa tekstikysymyksissä osapuolet ovat hänen mukaansa päässeet eteenpäin hidasteista huolimatta. Palkoista puhumisessa on perustavanlaatuinen ongelma: palkansaajapuoli haluaa yleiskorotuksia, jotka kohdistuvat tasapuolisesti kaikille.

Työnantajapuolella toivotaan yrityskohtaisia korotuksia, jotka ratkotaan työpaikoilla erikseen. Sehän ei takaa ostovoimaa parantavaa korotusta kaikille palkan- saajille.

Optimisesti eteenpäin

Kun haastattelua tehtiin marraskuun lopulla, teknologiateollisuuden neuvottelija Oksa arvioi, että YTN:llä on mahdollisuuksia päästä ratkaisuun työnantajan kanssa, vaikka muut henkilöstöryhmät ovat julistaneet lakkoja.

– Me tähtäämme neuvotteluilla ratkaisuun.

Mitä pidemmälle mennään marras-joulukuun vaihteesta, sitä enemmän YTN joutuu harkitsemaan jatkotoimia.

– Niin kauan kuin neuvottelut etenevät, jatkamme niitä. Jos vastaan tulee lopulta seinä, pitää miettiä, miten siitä pääsee eteenpäin, Oksa sanoo.

Loppusuoraa ei vielä näy Vuoden viimeinen kuukausi näyttää suuntaa neuvotteluille.

– Jos YTN:n neuvottelut eivät johda tulokseen marras-joulukuun taitteessa, nousee esille työehtosopimuksissa sovitun sovintolautakunnan asettaminen, sanoo YTN:n neuvottelupäällikkö Teemu Hankamäki.

– Lautakunnan kokoonpano on kolmihenkinen, kummaltakin osapuolelta yksi jäsen sekä puheenjohtaja. Viimeksi lautakunnan puheenjohtajana toimi Jukka Ahtela.

Lautakunnan työskentelylle on varattava vähintään kaksi viikkoa aikaa.

Kun Insinööri-lehti meni painoon, tiedossa ei ollut vielä jo alkaneiden neuvottelujen lopputuloksia.

– Käännämme kaikki kivet, jotta saamme työnantajan kanssa aikaan sopimuksen, Oksa painottaa.

– Haluan uskoa siihen, että sopimukseen voidaan päästä ilman työtaistelu-uhkaa.

Kimurantti kokonaisuus edessä

Ensi vuoden puolella jatkuvat eri yksityissektorin alojen neuvottelut, mutta alkavat myös neuvottelut julkisella sektorilla.

– Ne ovat monella tavalla hankalat, sillä samat ostovoimapaineet ovat myös julkisella puolella, Oksa sanoo.

Lue lisää: ilry.fi, ytn.fi/neuvottelut